Kínzó kérdések: a szója egészséges proteinforrás, vagy inkább veszélyes hormonbomba?

Még a húsba is kerülhet növényvédő szer, ha az állatok takarmánya épp szója volt. Sok vita tárgyát képezte eddig is a szója, most a Live Kindly szedi ízekre ezt a sokféle formában jelen lévő táplálékforrást.

A spektrum egyik szélén azokat találjuk, akik szerint káros az egészségre, a másik oldalon pedig azok állnak, akik csupa jót köszönhetnek ennek a növénynek.

A szója  igazsága valahol a két véglet között lehet.

via GIPHY

A szója hatásait a ’90-es évek elején kezdték el vizsgálni, és azóta is folyamatosan születnek az újabbnál újabb kutatási eredmények. Az már az eddigi tanulmányokból is egyértelműnek tűnik, hogy a túlzott szójafogyasztás a férfiaknál terméketlenséghez, a tesztoszteron-egyensúly felborulásához és akár még daganatos megbetegedésekhez is vezethet. A nőknél is felmerülhet meddőség, pajzsmirigy rendellenesség és rák kockázata, a túlzásba vitt szójabevitel esetén. Mindez a magas szinten jelen lévő ösztrogén miatt alakulhat ki, mely hormon a növény izoflavonoidjaiban található. Vannak olyan tanulmányok is, melyek a tumorokért felelős sejtek kialakulásában kiemelt jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a vegyületeknek.

Viszont a mérsékelt fogyasztásuk számos előnnyel járhat. A nyugati étrendbe bekerülve, már mi is napi szinten vehetünk magunkhoz szóját, melynek bevitele hosszabb távú hatásai miatt, valóban megfontolásra érdemes.

Az egyik kérdés, ami leginkább megosztja az embereket, az az, hogy milyen eljárás után kerül az asztalukra ez a növény:

Fermentált a szója, vagy sem?

A koleszterinmentes, alacsony zsírtartalmú, aminosavakkal és proteinnel dúsan megrakott növény egy olyan erjesztési folyamaton megy keresztül, melyben egy cukorral és keményítővel táplálkozó, természetes baktérium játszik kulcsszerepet. Ennek eredményeként enzimek, B-vitaminok, omega-3 zsírsavak és probiotikumok jönnek létre, melyek kiváló élettani hatással bírnak a szervezetünkre. Ezen kívül még egészséges mennyiségű rost is található ebben a táplálékban. A hagyományos távol-keleti étlapokról ezért nem is hiányozhat a könnyen emészthető tofu, a miszó, a tamari, a tempeh és a szójaszósz sem. Manapság ezek jó része már a sarki közértekből is beszerezhető.

szója

Hozzáadott szóját tartalmaz

Rohanó életmódunkban gyakran futó pillantást sem vetünk már arra, miből is áll az, amit gyorsan bekapunk. Rengeteg olyan termék kapható, melynek az összetevői kimondottan egészségtelenek. Az előrecsomagolt pékáruban, édességekben, reggeliző pelyhekben, húskészítményekben, sőt: még a húspótló vegán kínálatban is gyakran felbukkan a hozzáadott szója. Ha az ilyen termékekből túl sokat fogyasztunk, akkor abból már lehet gond.

A legtöbb ilyen összetevő genetikailag módosított szójababból származik, mely növények megváltoztatják a környezetük vegetációját. Ráadásul még növényvédő szerekkel is kezelni szokták a palántákat, és nemcsak mi, emberek kapunk közvetlenül ezekből a vegyi anyagokból naponta egy-egy kisebb dózist. A húsiparban feldolgozott állatok testébe is jut bőven, ugyanis a gazdák rájöttek, hogy a szója olcsó és könnyen elérhető eleség a jószágaiknak.

via GIPHY

Aki jobban a nyomába is eredne a témának, az számos, további információt találhat, és azok alapján hozhat személyes döntést, hogyan álljon a szója kérdésköréhez. Azt mindenképpen érdemes ellenőrizni, honnan származik és hogyan készült az asztalunkra kerülő termék. A csomagoláson fussuk át az összetevőket, vagy akár az étteremben kérdezzünk rá, milyen alapanyagból készítik a szójás ételeket.

szója

Ha a húsételeket például szójával váltanánk ki, akkor a zsírbevitelt csökkentjük, a rost bevitelét viszont növeljük, amivel a szívünknek kedvezünk. Érdemes minél természetesebb étrendet összeállítani, és a mennyiségi túlzásokat elkerülni, így óvjuk leginkább az érrendszerünket.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.