Kezdődik a visszaszámlálás: mivel töltse az időt a gyerek a suli előtt?

Sok szülőben él a tévhit, hogy azzal segíti legjobban gyermeke iskolai karrierjét, ha nyáron gyakorolnak, tanulnak. Deliága Éva gyermekpszichológus tippjei.

Fontos figyelembe venni a tényt, hogy lélektani szempontból a nyár a pihenés, a regenerálódás, a feltöltődés időszaka. A szülőnek is nyűg és teher nyúzni a gyereket – aki meg zsigerből tiltakozik az „Írj egy oldalas fogalmazást a nyári élményeidről” vagy „Írd le 60-szor, hogy Kodály Zoltán, bója, szakáll” típusú feladatok ellen.

A gyerekek a legnagyobb hiányt a családdal együtt töltött minőségi időben és a közös élményekben szenvedik. Ebben a szellemben következzen néhány tipp, hogyan is töltse a szülő iskolás gyermekével a nyár maradék részét, segítve őt a feltöltődésben, hogy kipihenten és energikusan kezdhesse a tanévet, telve új élményekkel.

Ne aggódjon, sokszor a nyári pihenés teszi legjobbat a gyermekkel: a lelki érés és a testi változások folyamata komoly változást hozhat ez alatt a körülbelül két hónap alatt.

Mit ne tegyünk?

  1. Ne keltsünk bűntudatot a gyermekben, ha éppen semmittevéssel tölti az idejét.
  2. Ne akarjuk programokkal telezsúfolni a napját.
  3. Értsük meg, ha nem akar újabb helyre menni, netán újabb táborban részt venni.
  4. Ne hagyjuk egész nap a szobában számítógépezni, telefonozni.
  5. Ne erőltessük a tanulást, gyakorlást.

Mit igen?

  1. Csináljanak együtt olyan programokat, amelyekre a tanév közben nem jut idő: kerti sütögetés, közös biciklitúra, kirándulás.
  2. Adjunk korához illő, apróbb feladatokat, házimunkát a gyereknek.
  3. Legyen struktúrája, ritmusa a napoknak.
  4. Tanuljanak észrevétlenül: élményeken keresztül növelje gyermeke általános tájékozottságát.
  5. Mélyedjenek el a gyerek érdeklődési körébe tartozó dolgokban, legyen az focimeccsre járás, bogarak gyűjtése, vagy vonatozás.
  6. Avassa be gyermekét az Ön érdeklődési területébe, hobbijába. Sok kicsi élvezi, ha futni mehet a szülőjével, vagy ha együtt főznek, vagy ha éppen a fotózásról magyaráz el neki valamit.
  7. Ha van nyári kötelező olvasmány, akkor segítsen emészthető, élvezhető formában kiegészíteni: megnézhetik színdarabban, filmen.
  8. Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogyan kamatoztathatja már megszerzett tudását a gyakorlati életben. Például külföldön beszélhet pár szót a tanult idegen nyelven, a boltban kiszámolhatja a visszajárót, kikeresheti a menetrendet az interneten.
  9. Beszélgetést kezdeményezhet a suli előnyeiről. Amellett hogy jó a nyár, miért érdemes örülni a tanévkezdésnek?
  10. Ha a gyerek pótvizsgára készül, érdemes magántanárt fogadni, és legintenzívebben a vizsga előtti három hétben készülni, hogy ne a szülő-gyermek kapcsolatot terhelje a tanulás, számonkérés okozta stressz. És hogy a vizsgára készülő gyermek nyarát se árnyékolja be teljesen a pótvizsga.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.