Kezdő kertészek kedvence a vitorlavirág!

Szinte egész évben virágzik, gondozása egyszerű, így kezdő kertészek is gondozhatják a gyönyörű fehér virágú vitorlavirágot.

Ismét egy szobanövény (spathiphyllum wallisi), amely a trópusi őserdők mélyéről származik. Mégis egy igénytelen ám nagyon dekoratív szobanövény, amely bármilyen otthonban könnyedén nevelhető és akár egész évben virágzásra bírható.

A vitorlavirág lándzsa alakú leveleivel melyek fényes zöld színben tündökölnek már önmagában is mutatós szobanövényé válik.
Ám virágzata, ami igazán nem is virág teszi még szebbé és elegánsabbá ezt a közkedvelt virágzó dísznövényt. A kontyfélék családjába tartozik és a hófehér vitorlára emlékeztető virág valójában egy buroklevél, ami magát a torzsa virágzatot veszi körbe.

Virágában, vagyis a fehér buroklevélben heteken át gyönyörködhetünk, amelyeket a smaragdzöld levélzet még jobban kiemel. A fehér lepellevél a virágzás előre haladtával zöld színre vált majd kb. hat-hét után elhervad.

vitorlavirág

Ha azt szeretnénk, hogy a vitorlavirágunk minél többször ajándékozzon meg minket a fehér virágokkal, néhány fontos szabályt érdemes betartani. Mivel egy trópusi növényről van szó ezért nálunk is kedveli a meleg párás környezetet.

Télen, nyáron tartsuk, egyenletes meleg 15-20 fokos környezetben, télen párásítsuk a levegőt körülötte vagy kavicsos tálcával vagy nedves mohával netán agyag granulátummal. A leveleit permetezzük rendszeresen, de a virágokat ne érje víz, mert elvesztik hófehér színűket.

Évente kétszer érdemes a növényt átültetni egy nagyobb cserépbe, mert a virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége ezt tavasszal és ősszel érdemes elvégezni főleg a fiatal példányoknál. Mivel a növény nagyon sok sarj növényt hoz így átültetésnél ezeket érdemes külön cserépbe ültetni így nekünk is több vitorlavirágunk lesz és akár el is ajándékozhatjuk ismerősöknek, barátoknak.

Tavasztól őszig hetente egyszer az öntöző vízhez keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot, de az átültetés után egy hónapig ezt hagyjuk el. Ha megfelelően adagoljuk a tápanyag utánpótlást a vitorlavirág a leghálásabb szobanövényünk lesz és akár egész évben virágokkal hálálja meg a törődést. Átültetéshez használjunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet az A típusú a legjobb választás.

vitorlavirág

Talaját tavasztól őszig tartsuk, nedvesen, ám a pangó vagy a cserép alatt összegyűlt víz könnyedén végleg kipusztíthatja a növényünket, így ha kerámia edényben tartjuk kedvencünket a locsolás idejére érdemes kivenni a kaspóból a cserepét. Ha minden felesleges víz lecsöpögött a cserép aljáról újra visszatehetjük a növényt a virágtartóba.

Cserepét tegyük minél világosabb helyre, de védjük az erős tűző naptól, mert könnyedén kiégetheti a leveleket így apró kis barna foltok jelentkeznek majd a levelek szép lassan száradásnak indulnak.

Tehát ha ezt a gyönyörű növényt évente kétszer átültetjük és átültetés után egy hónap múlva hetente minimális tápoldattal öntözzük egész évben lakásunk legszebb díszévé válik és hófehér vitorlaszerű virágaival színt és eleganciát hoz otthonunkban.

Csoportosan vagy szoliterként elhelyezve is nagyon mutatós, szobába, fürdőszobába vagy irodába is kiváló választás, sőt kezdő kertészek is könnyedén boldogulnak vele.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.