Kevert famíliák: 6 tipp a családi harmónia eléréséhez

Amikor házasságot kötünk, manapság sok esetben nemcsak partnerünket választjuk, hanem vele együtt a családját, gyermekeit is. A mostohaszülőnek olykor egyáltalán nem könnyű azonosulni szerepével.

Ehhez szolgálunk néhány, családi harmónia-teremtő tippel.

Napjainkban annyi az elvált vagy külön élő szülő, hogy cseppet sem meglepő, ha egy új kapcsolatba valaki egy vagy több gyermekét is „viszi”. Lehet, hogy partnerének is vannak csemetéi – de még az alap esetben, amikor csak egyikük családos, sem könnyű először mit kezdeni a helyzettel. A családi harmóniához időre van szükség.

A mostohaszülő szerepével azonosulni igen nehéz lehet. Van-e a megoldásra valami biztos módszer? S mi a teendő, ha eltérnek partnerünkkel a gyermeknevelési elveink? Tény: mindenkinél más trükk lehet működőképes, ezért egy jó válasz nem létezik a kérdésre.

A családi harmónia megteremtése nem egyszerű feladat, ám nem lehetetlen. S van néhány tipp, amely valóban segíthet. Lássuk, mit tehetünk a béke és nyugalom érdekében.

1.Legyen meg a szilárd alap: a párok akkor járnak legjobban, ha a szerelem, tisztelet és egymás kölcsönös támogatása jelen van a kapcsolatukban. Viselkedjünk csapattársként, s valóban érdekeljen, hogyan érzi magát a másik, illetve mi a jó mindkettőjüknek. Akkor tudnak ugyanis jól működni stresszesebb és érzelmileg megterhelő helyzetekben, ha a jó alap megvan. A kölcsönös támogatást egészséges kommunikációval is ki kell egészíteni a nehéz körülmények között.

2.Vitassuk meg szerepünket mostohaszülőként: beszéljünk félelmeinkről, reményeinkről, álmainkról a kapcsolattal és a gyerekekkel kapcsolatban. Nagyon fontos elmondani azt is, mit gondolunk, hogyan kell „navigálni” egy ilyen helyzetben, hogyan szeretnénk viselkedni mostohaszülőként.

3.Minél idősebb a gyermek, annál kevésbé kell a mostohaszülőnek közvetlenül fegyelmeznie őt, de a kevert famíliákban is akkor a legnagyobb a családi harmónia, akkor a legerősebbek, ha a mostohaszülő őszintén és teljesen a valódi szülő mögé tud állni, támogatja erőfeszítéseit. Lényeges ugyanakkor az is, hogy a partnere megértse és tisztelje a mostohaszülő gondolatait, érzéseit. S bár a valódi szülőé az utolsó szó egy-egy helyzetben, fontos megvitatni egy véleménnyel kapcsolatosan a különbségeket.

Ilyenkor érdemes általánosságban is átbeszélni, ki mit gondol a nevelési módszerekről. Melyek azok az értékek, amelyeket feltétlenül tovább kell adni a gyermekeknek? Milyen minőségi közös időtöltéseket képzelünk el? Ha nem egyeznek elképzeléseink, igen fontos kialakítani egy közös képet – de egymás elképzeléseit is tiszteletben tartani.

4.Bátorítsuk egymást a családi harmónia érdekében. Hallgassuk meg partnerünket és mindig beszéljük meg a kérdéses helyzeteket, ez sok nehézségen átsegít. Érdemes beszélni arról is, hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot a korábbi partnerrel, aki szintén a gyermekek szülője. Tegyünk tudatos lépéseket afelé, hogy a gyermekek is kellően nyitottak, elfogadóak legyen a családtagok irányában, legyen az bárki.

5.Adjunk időt és figyelmet arra, hogy a családi harmónia létrejöjjön, azaz kialakuljon a kötelék a família tagjai között. Higgyük el, a tapasztalatok és az eltelt idő egybekovácsolja az embereket. Fontos, hogy mindenkivel töltsünk külön perceket is, amikor csak rájuk figyelünk – de legyenek közös játékok, mozizások, beszélgetések, fagyizások is.

6.A hatékony kevert famíliákban tudatos a gondoskodás és az erőfeszítések a családi harmónia érdekében. Ahhoz, hogy a kötődések automatikusan kialakuljanak, érzékenynek kell lenni a másikra, s azokra a helyzetekre, melyek az ilyen családokban jelentkezhetnek. A kulcsszó a támogatás és a szeretetteljes kommunikáció!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.