Kétmilló csecsemő köszönheti neki az életét

A ma 78 éves James Harrisont 14 éves korában megműtötték. Az operáció során több liter vért kapott, ami megmentette az életét. Ezért úgy döntött valamit vissza ad…

Az Ausztráliában csak “Aranykarú Ember”-ként emlegetett Harrison 60 éve szinte hetente ad vérplazmát, amivel eddig több mint kétmillió csecsemő életét mentette meg. Nem sokkal azután, hogy 1954-ben először adott vért az orvosok felfedeztek valami különlegeset a férfi vérében: szokatlanul nagy mennyiségű anti-D immunglobulint tartalmaz. Ezt az anyagot kapja egy Rh-negatív anya a terhesség alatt és után, amikor a gyermeke Rh-negatív vagy Rh-értéke ismeretlen. Így meg lehet akadályozni, hogy az anya vére anti-testeket termeljen a gyermek vére ellen.

Az Rh-faktor az emberi vér egy fontos jellemzője. Az Rh-pozitív emberek vörös vérsejtjeinek felületén megtalálható az ún. D-antigén: őket ezért RhD-pozitívnak is szokás nevezni. Az Rh-negatív emberek vérsejtjeinek felületén nem található ilyen – ők ezért RhD-negatívok

James Harrison1

Azt, hogy Harrison vérében miért ilyen magas az anti-D érték, az orvosok nem tudják. A CNN beszámolója szerint Ausztráliában mindössze 50 ember él, akiknek vére hasonló tulajdonsággal bír.

Jemma Falkenmire, az ausztrál Vöröskereszt munkatársa szerint James Harrison pótolhatatlan számukra, ezért sürgősen találniuk kell valakit, aki majd a nyomdokaiba lép, ha “nyugdíjba megy”.

A féri már több ezerszer adott adott vért, de egy dolog nem változott: soha nem néz oda, amikor beledöfik a tűt a karjába, nem bírja ugyanis a vér látványát.

Forrás: https://napidoktor.hu/