Két ünnep között: készítsünk narancslikőrt!

A mindenki által ismert és kedvelt gyümölcsnek, a narancsnak a megszárított külső héja (Aurantii cortex) szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, cukrászati termékek és likőrök készítésénél használnak fel.
A kereskedelemben kétféle – édes és keserű – változatban kapható, aszerint, hogy mire akarjuk felhasználni.

Készítsünk narancshéjból narancslikőrt!

A narancs külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben – színe alapján – flavedó-nak nevezik. A belső réteg fehér, taplószerű, amit albedó-nak neveznek.

A narancs értékes része a flavedó, mert ebben vannak az illóolajtartók. Tartalmaz illó olajat, keserű anyagot, karotinoidot, narancssavat.

Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Itt említjük meg a kürasszókérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a híres Curacao (küraszó) néven ismert likőrt.

Narancslikőr receptje:

3 nagy, érett narancs héját vékonyan lehámozzuk úgy, hogy a fehér belső réteg ne maradjon rajta. Összevagdalva egy nagy üvegbe rakjuk, és ráöntünk 1 liter 70 %-os alkoholt. Néhány napig állni hagyjuk, miközben néhányszor felkeverjük. 80 dkg cukrot 6 dl vízzel sziruppá főzünk, és ha kihűlt, az alkoholos narancshéjhoz öntjük.

Néhány napig így is állni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Nagyon finom! Érdemes kipróbálni!

Szereted a narancs illatát?

Forrás: edenkert.hu