Kemoterápia alatt fontos a véralvadásgátlás

A rákos megbetegedés során alkalmazott kemoterápia, bár igen hatásos a daganat megszüntetésében, azonban több mellékhatással is jár használata. Ilyen például, hogy ekkor a szervezet fokozza a véralvadást, aminek következtében könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök. A trombózis megelőzéséről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ad tájékoztatást.

Daganatok és trombózis

A mélyvénás trombózis (VTE) életveszélyes állapot, hiszen a keletkező vérrögök leszakadhatnak és a véráramlás útján a tüdőbe kerülve halálos tüdőembóliát okozhatnak. A betegség rizikója az életkorral egyre nő, de más kockázati tényezők esetén sem nem árt óvatosnak lenni: pl. várandósság, fogamzásgátló tabletták használata, ágyhozkötöttség, túlsúly, mozgáshiány, hormonkezelések, genetikai mutációk (pl. Leiden, MTHFR mutáció, Protein S/C alacsony szintje). Továbbá vannak olyan betegségek, melyek már önmagukban is megnövelik a VTE rizikóját- ilyen többek között egyes daganatok megléte. Leginkább a vastagbél/végbél/hasnyálmirigy/petefészek/gyomorrák számít magas kockázatúnak ebből a szempontból, ám fontos tudni, hogy nem csak a rossz, hanem bizonyos jóindulatú daganatok is veszélyesek lehetnek (pl. mióma). Kutatások szerint a tumor megléte 6-szoros rizikót jelent, ráadásul 3-szor gyakrabban fordul elő ismételt kialakulása, mint azoknál, akiknél nincsenek jelen rákos sejtek, ám már átestek trombózison. Ennek az a magyarázata, hogy a daganatsejtek egyes fajtái olyan anyagokat termelnek, amik az alvadási rendszer aktiválódási sémáját megkerülve, közvetlenül aktiválják a trombint és a protrombint és okozzák a fibrin kialakulását. Továbbá, a rákos sejtek úgynevezett trombogén enzimeket (pl. szöveti faktort, tumor-prokoagulánst) is termelnek, melyek fokozzák a véralvadást, és ezzel egyidejűleg csökken az ellenkezőleg ható, alvadást gátló fehérjék aktivitása és nő a fehérvérsejt-és vérlemezkeszám.

Mindemellett gyakran az elhelyezkedésükből és a méretükből adódóan is elősegítik a vérrögképződést, ugyanis nyomást gyakorolhatnak a környéken futó vénákra, gátolva ezzel a véráramlás útját, ráadásul apró sérüléseket is okozhatnak az erek belső, endothel falán. Fontos megemlíteni továbbá, hogy a betegséggel együtt járó olyan tényezők, mint pl. az ágyhozkötöttség, a dehidratáció, esetleges gyulladások mind tovább fokozzák a trombózis kialakulásának esélyét!

rak

A kemoterápia árnyoldala

Bár a kemoterápia máig az egyik legfontosabb terápiás módszer a daganatos betegségek kezelésében, ám bizonyított tény, hogy még inkább fokozza a trombózishajlamot (mind az artériás, mind a vénás oldalon). Az utóbbi évek kutatásai kiderítették, hogy egyes, – a kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek – önmagukban is trombogének, és trombózis okozhatnak. Ezért alkalmazunk sokszor a kemoterápia alatt alacsony molekulatömegű herparinnal tromboprofilaxist – mondja a szakember.

“Gyakran a tumoros beteg halálát nem is közvetlenül maga a daganat, hanem a tumor és a kezeléséhez használt terápia indukálta mélyvénás trombózis és tüdőembólia okozza” – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A megfelelő prevenció életmentő

Szerencsére ma már olyan készítmények vannak forgalomban, melyek lényegesen lecsökkentik a vérrögök kialakulásának esélyét. Ezért fontos az onkológus és a véralvadási szakember kollegiális együttműködése ezen a területen!

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.