Keleten még folytatódik a fülledt, meleg idő

Keleten még folytatódik a fülledt, meleg idő. Nagy intenzitású csapadék idején átmenetileg ugyan lehűl a levegő, de amint kisüt a nap, a hőérzetünk ismét jelentősen megugrik.

Záporokkal tarkított meleg idő

A levegő magas páratartalma miatt azonban szervezetünk nehezebben adja le a hőt a környezetének, ami az egészséges embereket is megterheli. Nem tudunk megfelelően pihenni, idegesebbek, ingerlékenyebbek lehetünk a megszokottnál. A nyugati országrészben átmenetileg felfrissül a levegő, ott már kevésbé terheli szervezetünket az időjárás.

nyar12

Az ország nagy részén már több órára kisüt a nap, azonban főként a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ott további záporokra, zivatarokra számíthatunk. Az intenzív gócokat felhőszakadás, keleten néhol jégeső, szélerősödés kísérheti. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Eleinte gomolyfelhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Az időszak második felében gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé várható zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15, 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 28, 34, majd 24, 29 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 27. 23,4 °C +1,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 37,2 °C (1983) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,5 °C (1924)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.