Karácsonyi hozzávalók a testnek és a léleknek

A karácsonyi készülődés nem lehet teljes néhány várva várt illat és íz nélkül. Nem csak a családunk, szervezetünk is hálás lesz a finomságokért.

Az év meghitt pillanatai kulináris élvezetekkel teljesednek ki igazán. Mitől lesz valóban ünnepi egy sütemény és mi csalogatja elő a karácsony szeretetteli légkörét otthonunkba lépve? A karácsonyi finomságok elkészítésekor leginkább az íz és a külcsín dominál, pedig a legtöbb hozzávaló kifejezetten hasznos élettani hatásokkal bír. Nézzük, melyeket érdemes felhasználni és miért!

Fahéj

Megannyi sütemény hozzávalója ez a kellemes illatú fűszer és bátran nevezhető a Karácsony fő hozzávalójának. Hiszen ki tudná elképzeli az ünnepi asztalt mézeskalács nélkül? Ahogy a fagyos karácsonyi bevásárlások során elkortyolgatott forraltbórból sem hiányozhat a fahéj. Bár számunkra elsősorban fűszer, korábban orvosságként is alkalmazták. Főként a vérkeringés javítására használták, de fertőtlenítő hatása szintén közismert volt.

Vanília

A karácsonyi fűszerek sorából nem maradhat ki a vanília sem. Persze nem feltétlenül csak a frissen elkészült, gőzölgő sütemények hozzávalójaként, hanem illatos gyertya és illóolajként is csodálatos hangulatot varázsol mindenki otthonába. A hangulat mellett a szervezetünkre is kellemes hatást gyakorol, igazi afrodiziákum. Illetve kiválóan kezelhető vele a felkavarodott gyomor és a hányinger.

vanília

Szegfűszeg

Forralt bor és narancs. Külön-külön, vagy együtt bevetve. Csupán ízlés kérdése, hogy ki melyiket kedveli jobban. Annyi biztos, hogy a szegfűszeg rajta van a karácsonyi listán legyen szó dekorációról, ételről vagy italról. Jó tudni, hogy ez az apró fűszer nagyon hasznos, ha a szájüregben gyulladás jelentkezik, illetve gyomorbántalmak esetén fertőtlenítő hatása miatt is alkalmazzák.

alma

Alma

A fahéjat említve már szinte érezzük az alma ízét is a szánkban. Akiknek van otthon almasütőjük, egyet kell, hogy értsenek ezzel az állítással. Akik pedig még nem szerezték be ezt a kiváló ünnepi kelléket, mindenképpen tegyék meg. A téli piros alma nem csak a süteményekben és fahéjjal megsütve, de magában is finom csemege. Vékony szeletekben kiszárítva pedig a karácsonyfa kedves díszévé válik. Emellett vitamintartalma miatt szintén ajánlott minél többet fogyasztani belőle, mivel a téli időszakban még inkább igényli a szervezetünk.

Narancs

Szinte ugyanazokkal a tulajdonságokkal büszkélkedhet, akár az alma. Ha a szeretteinket nem csak csokival szeretnénk kényeztetni, a csomagokban biztos helye lesz a narancsnak. Épp úgy a karácsonyi sütireceptekben is kiemelt szerepe van.

Emellett a szárított narancsot is használhatjuk koszorúk és ajtódíszek kellékeként. Szegfűszeggel tűzdelve nem csak az illatával, de a látvánnyal is előcsalogatja a ünnepi hangulatunkat. A hideg hónapok alatt pedig segít megerősíteni az immunrendszert.

narancs3

Dió

Ha karácsonyi sütemény, akkor bejgli. Ha bejgli, akkor pedig dió. A gyógynövényként is számon tartott apró csonthéjas nélkül nem is érdemes nekiállni a karácsonyi sütögetésnek. A dió különösen értékes gyümölcs, mivel nagyon magas az esszenciális zsírtartalma, így koleszterincsökkentésre kifejezetten alkalmas. A leveléből készült tea pedig elmulasztja a pattanásokat és az ekcémát.

Fenyő

Ahhoz, hogy a fenyő kellemes illata megcsapja az orrunk és megérezzük a karácsony melegét, nem kell Szentestig várnunk. Ha az Adventi koszorút valódi fenyőágakból készítjük, már egész decemberben körbelengheti az otthonunkat. Ráadásul a fenyő kiváló légtisztító, illetve nyugtató hatása van.

fenyő2

A léleksimogató karácsonyi illatok és ízek tehát mindenki számára kiteljesítik és meghitté varázsolják az Ünnepeket. Mindeközben pedig a díszek és a csemegék látványa elhozza a szeretetet otthonunkba.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.