Karácsony, kímélő üzemmódban- Édességek cukor nélkül

Mi az egyik legjobb dolog az ünnepekben? Az év vége összekapcsolódik a családi körben elfogyasztott több fogásos ebédekkel-vacsorákkal, a jó meleg szobában nassolással kísért beszélgetéssel.

A lelassulás, a szeretteinkkel töltött idő feltölti a lelket, ám a bőséges étkezések, az üdítők és alkoholos italok, no meg a változatos édességek pluszkilókként maradhatnak velünk az új évre. Ha a hideg, esős-havas időben inkább csak pihengetünk mozgás helyett, akkor a csökkenő energiafelhasználás tovább rontja a szénhidrát-anyagcserét és magasabb vércukrokat eredményezhet.

A cukorbetegeknek különösen nehezített pálya ez az időszak… Ezen próbálunk néhány gyakorlati tanáccsal segíteni.

Hogyan figyeljünk magunkra karácsonykor?

Az első, és talán legfontosabb tanács, hogy találjuk meg a középutat az előírt étrend precíz követése és a mértéktelen dőzsölés között: egy-egy bőségesebb étkezés vagy a fa alatt elmajszolt szaloncukor még beleférhet, de a hetekig tartó többszörös szénhidrát- és energiabevitel már veszélyes lehet a diabéteszes állapotára. Mérjünk rendszeresen vércukorszintet! A magasabb vércukorszint „nem tudása” nem teszi azt semmissé, sőt, ha tudjuk, épp hol jár a cukrunk, könnyebben tudunk korrigálni, és megelőzhetjük a veszélyes kilengéseket.

Vendégváró falatoktól a töltött káposztáig

Nézzük meg, milyen apró trükkökkel tehetjük a karácsonyi menüt kímélőbbé!

  • A finom pástétomok, majonézes saláták, szendvicskrémek, kaszinótojás alacsony szénhidráttartalma azt a képzetet kelti, hogy cukorbetegként is bőségesen szedhetünk ezekből a fogásokból. Pedig elég 15-25 dkg energiában gazdag előétel, és már az ebéd-vacsora előtt bevittünk egy főétkezésnyi kalóriát. Az elcsipegetett mennyiség figyelése mellett készíthetjük ezeket – főtt tojásból, mustárral, sovány tejföllel kikavart – hamis majonézzel, vagy kínálhatunk a klasszikusok mellé nyers/sült zöldséghasábokat joghurtos mártogatóval, könnyű salátával, diétás tojáskrémmel.
  • Az apró falatokhoz a kenyér ilyenkor is legyen teljes kiőrlésű, rostban gazdag verzió – a jó minőségű kenyeret előre beszerezve, szeletelve fagyaszthatjuk, és pirítósként kínálhatjuk. A vendégváró pogácsát készítsük fehér liszt helyett teljes kiőrlésű zablisztből, túrós verzióban: ezzel akár lefelezhetjük a szénhidráttartalmat.
  • Aki teheti, egyen ilyenkor (is) sok halat! A halászlé igazi cukorbeteg-barát étel, ebből szedjünk bátran! A rántott hal panírozásánál is „csalhatunk”: a zabliszt, a teljes kiőrlésű morzsa csökkenti a fogás glikémiás indexét. Legyen változatos a köret is: próbáljuk ki a rizibizit barna rizsből, kóstoljuk meg a zelleres burgonyapürét, együnk vöröslencsét, hajdinát, kölest zöldségekkel elkészítve. Ehetünk a bundázott húsból, halból is, ha ilyenkor a keményítőben gazdag köret egy része helyett salátát, savanyúságot választunk kísérőnek.
  • Az édeskés, gyümölcsös vagy épp gesztenyés töltelékkel készült szárnyasoknál az édesítéshez cukor, méz helyett keressünk cukorhelyettesítőt, kenyér alapú töltelék esetén inkább a húsos részekből szedjünk a tányérunkra.
  • A töltött káposzta is lehet kímélő étel! Válasszunk a zsíros húsok helyett darált karajt vagy pulykacombot, cseréljük a rizst barna rizsre, a zsíros tejfölt soványra, tegyünk bele sok aprókáposztát a füstölt hús helyett – így kifejezetten energiaszegény, és egyben alacsony glikémiás indexű fogást kínálhatunk.

Édességek cukor nélkül

Az igazi kihívást a karácsonyi édességek jelentik.

  • Szerencsére már készen is kapható xilittel vagy eritrittel, teljes kiőrlésű lisztből vagy épp maglisztből készült bejgli, zserbó.
  • A szaloncukrok választéka is bővül, de itt mindig ellenőrizzük az összetételt: a maltittal készült cukormentes verzióból sem fogyaszthat napi 1-2 szemnél többet a cukorbeteg.
  • A klasszikus mézeskalács maradjon inkább dísz: hiába természetes édesítőszer a méz, cukorbetegek számára kerülendő.
  • Az otthoni sütésnél tegyünk próbát többféle cukorhelyettesítővel, jó választás lehet a xilit, vagy az eritrit és sztévia kombinációja.
  • A kevert tésztákba csempésszünk egy kis zabkorpát, próbáljuk ki a természetesen édeskés zablisztet, használjunk főzőcsokoládé helyett magas kakaótartalmú étcsokoládét.

Alkoholfogyasztás cukorbetegen

Az ünnepi étkezések, évzáró rendezvények, szilveszteri bulik nem múlnak el italozás nélkül.

  • Cukorbetegként sose válasszunk édes italokat, likőröket, kerüljük a magas cukortartalmú vermutot, gyógynövény alapú töményeket, ne igyunk sört. Ha nincs kizáró ok (gyógyszer, egyéb betegség), 1-2 dl száraz pezsgő vagy száraz bor étkezés mellé alkalmanként fogyasztható. Ünnepekkor megengedhető egy-két korty jó minőségű gyümölcspálinka is, de utána mindig mérjünk vércukrot: egyes gyógyszerek, illetve az inzulin mellett az alkohol okozhat veszélyes vércukorszint-esést.

Mit vigyünk ajándékba a cukorbetegnek?

Nehéz a dolgunk, ha cukorbetegnek szeretnénk valami ajándék finomsággal kedveskedni. A diabéteszesek által is fogyasztható bolti édességek logikus választásnak tűnnek, ám ezeknek általában a normál verziónál is magasabb az energiatartalma, szénhidráttartalmuk ugyanúgy beszámítandó.

  • Jó ötlet lehet egy mandulából, dióból, törökmogyoróból összeállított magkeverék, amelyet akár egy csatos díszüvegben is átadhatunk. Merjünk szemléletet váltani: édesség és ital helyett vihetünk egy üveg prémium hidegen sajtolt növényi olajat: a dióolaj, tökmagolaj, olívaolaj mutatós és értékes ajándék, és salátára-pirítósra csepegtetve egészséges összetevője lehet az ünnepi fogásoknak.

 

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.