Káposztapakolás

A káposzta gyógyhatásai az emésztőrendszerre koncentrálódnak, de külsőleg is alkalmazható gyulladásokra és izületi fájdalmakra.

A káposzta gyógyhatását már nagyon régóta használták a népi gyógyászatban

Belsőleg különféle emésztőrendszeri fekélyek, gyulladások esetén fogyasztották a nyers káposzta levét. A savanyított káposzta magas C-vitamin tartalmának köszönhetően télen védi szervezetünket a vírusok, baktériumok támadásai ellen.

A savanyú káposztáról már a 18. századtól köztudott volt, hogy gyógyítja a skorbutot, aminek a legjellegzetesebb tünetei a fogíny vérzése és a fogínysorvadás, és sajnos jelenleg is népbetegség.

A káposztát külsőleg különféle gennyes fekélyek, izületi gyulladások, izületi fájdalmak, izületi duzzanatok kezelésére használták. A káposztában lévő hatóanyagok nyugtató, fertőtlenítő, hámosító tulajdonsággal bírnak, a gyulladt, ödémás, fekélyes helyeken alkalmazva pedig képes a felhalmozódott salakanyagokat a bőr pólusain keresztül a felszínre hozni és ott megkötni.

Ezáltal egy komoly, helyi méregtelenítő hatással rendelkezik. A káposzta hatóanyagai a bőrön keresztül bejutva a problémás területre erős keringésjavító, gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki.

A káposztapakolás külsőleg az alábbi problémáknál alkalmazható: izületi gyulladás és fájdalmak, reuma, köszvény, zúzódások, ideggyulladás, gennyes fekélyek, lábszárfekély, égési sérülések, kelések, gyulladásos bőrbetegségek, vesegyulladás. A mellkasra helyezve köhögéscsillapító, az alhasra helyezve a nőgyógyászati gyulladásokra hasznos

Íme egy egyszerű recept, amivel a káposzta gyógyír lehet:

A káposztát lereszeljük vagy aprítógépben összedaráljuk, a felesleges nedvességet kinyomjuk belőle. Elterítjük egy akkora vászonruhán vagy csomagolópapíron, amivel a kezelni kívánt felületet körbe tudjuk csavarni.

Ezután felhelyezzük a pakolást a kívánt területre úgy, hogy a káposzta közvetlenül érintkezzen a bőrrel. Fóliával vagy folpackkal körbetekerjük, hogy a nedvesség ne tudjon elszivárogni, majd törölközővel becsavarjuk és fáslival rögzítjük éjszakára.

A törölköző melegen tartja a kezelt felületet, ezáltal a bőr pórusai kitágulnak és nagyobb mennyiségű salakanyagtól tudnak az izzadás útján megszabadulni. A káposztapakolást javasolt 2-4 héten keresztül minden este felrakni és reggel eltávolítani, vagy egészen addig alkalmazni, míg az adott problémától meg nem szabadulunk.

Égési sérülésnél, bőrbetegségeknél, gennyes fekélyeknél 1-2 óránként szükséges cserélni a pakolást egészen addig, míg a nedvedzés meg nem szűnik és a hámosodás el nem kezdődik. Ez általában a pakolás hatására 1-5 nap alatt bekövetkezik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. H.Katalin

    Üdvözlöm!

    Az édes,- és a kelkáposzta egyaránt alkalmazható pakolásra illetve levük fogyasztásra?

    Megtisztelő válaszát köszönöm!

    További szép napot!

    Üdv

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.