A kamilla gyógyhatásai, felhasználása, gyűjtése

A kamilla kb. 20-40cm magas egynyári növény, melynek természetes élőhelyét a száraz rétek, szikes legelők jelentik. A jellegzetes virágzatú, kedves virág otthon is termeszthető.

A kamilla gyűjtése

A kamilla virágát lehet gyógyászati célra felhasználni, melyet júniusban és júliusban lehet gyűjteni. Se, a még bimbós, sem pedig a túlnyílt virágok nem alkalmasak a gyűjtésre, utóbbi a száradás után szétesik. Gyűjteni szedőfésűvel a legkönnyebb.

A kamilla hatóanyagai, felhasználási lehetőségei

Hatóanyagai közül a flavonoidok, glikozidok, kumarinok a legjelentősebbek, emellett illóolaj tartalma is számottevő. Illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. Rengeteg gyógyhatása ismert, külsőleg és belsőleg is használható.

Készíthető belőle fürdő, borogatás, használható gőzölésre és inhalálásra, valamint teaként is fogyasztható. A kozmetikai ipar, bőr és hajápoló termékek alapanyagaként is hasznosítja.

A kamilla gyógyhatásai

A légúti fertőzések tünetei, valamint a köhögés kamillás gőzöléssel enyhíthető. A torok, fogíny és száj gyulladásai kamillás gargalizálással és szájöblögetéssel kezelhetők. A szájban lévő aftákat és sebeket szintén gyógyíthatjuk öblögetéssel. A kamillával való inhalálás a hörghurutra hatékony gyógyír.

A kamillából készített tea enyhíti a bélgyulladás, a hányinger, rosszullét tüneteit, valamint a gyomorpanaszokat. Sebek, a körömágy gyulladása, a pattanások és tályogok külsőleg kezelhetők vele. Enyhíti a menstruációs görcsöket, a belőle készített ülőfürdő az altesti gyulladásokat csökkenti.

A kamilla a hasfájós babák görcseit is mérsékli, valamint nyugtatólag hat rájuk. A kamillából készített illóolaj szintén enyhén nyugtató hatású, csökkenti az idegességet. A homeopátia a fogzási fájdalmak csillapítására ajánlja.

Teáját a kisgyerekek is bátran fogyaszthatják, azonban fontos tudni, hogy az arra érzékenyeknél, még a kamilla is képes allergiás reakciókat kiváltani. Ilyen esetben ne használjuk tovább!

Forrás: CityGreen


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.