Kalciumszegény étrend: a csontritkulás a férfiakat is veszélyezteti

Az emberi szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen ásványi anyagok egyike a kalcium, mely ásványvízzel is hatékonyan pótolható. A hazánkban népbetegségnek számító csontritkulás a közhiedelemmel ellentétben a férfiakat is érinti.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és a Theodora Kékkúti friss kutatása a nők és a férfiak szokásaira vonatkozó adatokat is közzétett.

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen levő ásványi anyag. Fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében és elengedhetetlen a szív és a keringési rendszer megfelelő funkciójához. A kalcium a csont alkotórésze, ezért a szervezetnek az egészséges csontképzéshez elegendő kalciumbevitelre van szüksége.

A napi javasolt kalciumbevitel – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján 1000 mg – egyik hatékony formája a magas kalcium tartalmú ásványvíz fogyasztása. A nem elégséges kalciumbevitel növeli a csontritkulás kockázatát. Magyarországon a lakosság közel 70 százaléka a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt; a vizsgált[1], 20-59 éves korcsoportban a legkevesebb kalciumot az 50-59 évesek fogyasztják, és még a legtöbb kalciumot fogyasztó 20-29 év közötti korosztály kétharmada is az ideálisnál kevesebb kalciumot fogyaszt.

A kalcium természetes forrásból való biztosításának egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja az ásványvíz, amellyel természetes forrásból lehet biztosítani a kalciumot. A magyarországi palackozott ásványvizek közül a Theodora Kékkúti tartalmazza a legtöbbet, egy liter ásványvíz 280 mg kalciumot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel közel 30 százaléka. Ha a napi javasolt 2-3 liter folyadékmennyiséget Theodora Kékkúti ásványvízzel juttatjuk a szervezetbe, úgy szinte a teljes napi kalciumszükséglet fedezhető.

A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. 2017-ben indította együttműködését a MOOT-tal, amelynek keretében a lakosság kalciumbeviteli szokásait vizsgálta.

„Az ásványvízivás a kalciumpótlás egyik leghatékonyabb formája, ezért hiszünk abban, hogy feladatunk hozzájárulni a tudatosabb fogyasztáshoz. Kutatásunkból kiderül, hogy a magyar nők átlagosan több ásványvizet isznak, mint a férfiak: előbbiek 82 százaléka, utóbbiak 72 százaléka fogyaszt rendszeresen ásványvizet” – mondta el Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke.

 

A csontritkulás nem csupán a nőket érinti

Magyarországon a csontritkulás – amelynek egyik rizikófaktora az alacsony kalciumbevitel – nagyjából a lakosság 10 százalékát érinti. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem „női betegség”, ugyanis a férfiak is veszélyeztetettek.

A férfiak esetében a csontritkulás egyik fő oka – a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, és a túlzott koffein mellett – a túlzott alkoholfogyasztás, amely csökkenti a csontképzést, valamint vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz. A kutatásban megkérdezett férfiak napi szinten több mint négyszer annyi alkoholt fogyasztanak, mint a nők: míg a hölgyek teljes napi folyadékfogyasztásának mindössze alig 1 százalékát teszi ki az alkohol, a férfiak esetében ez közel 4,5 százalék.

csontritkulás

A kutatásban megkérdezett nők átlagosan napi 2,6 liter, míg a férfiak valamivel kevesebb, nagyjából 2,4 liter folyadékot isznak. A nők esetében ennek 70, míg a férfiaknál ennek 64 százaléka víz.

Magyarországon nagyságrendileg 3 millió laktózérzékeny ember él. Általában a kalcium fő forrásaként a tejterméket tartják számon, ugyanakkor a kalcium ásványvízzel való pótlása számukra különösen ajánlott, hiszen így ők is természetes forrásból tudják biztosítani a szervezetük számára elengedhetetlen kalciumot.

 

„A kalciumhiányos táplálkozás már fiatal korban is egyértelmű kockázatot jelent a fokozódó csontvesztésre, hosszútávon pedig szív és érrendszeri kockázat növekedéséhez is vezethet. A megfelelő kalciummennyiséget számos módon lehet a szervezetbe juttatni; felszívódása az ásványvízből legalább olyan jó, mint például a tejtermékekből. A kutatási adatokból jól látható, hogy a kalciumbevitel valamennyi vizsgált formájában tudatosabbak a nők, mint a férfiak, pedig a csontritkulás nem csupán a hölgyeket érintő betegség, ezért a tudatos kalciumfogyasztás mindkét nem számára elengedhetetlen” – mondta el Dr. Takács István, a MOOT elnöke.

[1] [1] A reprezentatív kutatás 2017. február 1- április 30. között, 744, 18-60 év közötti megkérdezett részvételével zajlott. A vizsgált személyek korát, nemét és lakóhelyét tekintve is reprezentálták a felnőtt magyar lakosságot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.