Jelek, melyek hormonzavarra utalhatnak

A hormonzavarok igen változatos képet mutatnak, és a beteg sokszor nincs is tudatában az állapotával. Dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont munkatársa ezért a két leggyakoribb hormonális probléma jeleit sorolja fel.

 

Pajzsmirigy gondok

Székrekedése/hasmenése van

Az emésztésre több minden is hatással lehet – pl. hogy az illető mit evett, milyen gyógyszert szed, beteg-e stb.- ám ha különösebb ok nélkül anyagcseréje megváltozott, akkor az gyakran hormonzavarra utalhat. Az esetek nagy részében a pajzsmirigy a bűnös, hiszen működése nagy hatást gyakorol az anyagcsere folyamatokra. Amennyiben a kelleténél több hormont termel (vagyis túlműködik), akkor az hasmenést okozhat, míg ha kevesebbet (vagyis alulműködik), akkor székrekedést. Hogy kiderüljön, ahhoz laborvizsgálattal szükséges a TSH, T3 és a T4 szintjének meghatározása céljából, melyet a kezelőorvos kiegészíthet az ATPO ellenőrzésével, valamint a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával.

Nagyobbnak tűnő szemek, ijedt tekintet

Sokan úgy gondolják, hogy a szemek kidülledéséért a genetika a felelős, ám ha csak az utóbbi időben vette ezt észre magán, akkor az betegségre utalhat. A tünet mögött leggyakrabban pajzsmirigy túlműködéssel járó Graves-Basedow kór áll, ugyanis ekkor a szem mögötti szövetek gyulladásban vannak és ödéma alakul ki.

Hormonzavartól is lehet, hogy folyamatosan stresszesnek érezzük magunkat

Haja növekedése leáll, száraz és töredezett

Az, hogy kinek milyen ütemben nő a haja, az egyéni adottság, de ha úgy veszi észre, hogy az eddiginél lényegesen lassabban nő, ráadásul száraz és hullik is, akkor az gyakran pajzsmirigyzavarra utalhat, ám ugyanúgy jelentkezhet a tünet mellékvese problémáknál, inzulinrezisztenciánál, és lényegében az összes hormonzavarnál. Éppen ezért, ha már jó ideje hajproblémái vannak, érdemes teljeskörű hormonvizsgálatot végeztetnie!

Elfelejt dolgokat

Olykor mindenkivel megesik, hogy elfelejt evidens dolgokat. Ennek oka lehet fáradtság, idegesség, stressz, alváshiány, rossz esetben érszűkület. Ám meglehet, hogy pajzsmirigy alulműködés áll a háttérben, mivel a szerv hormonjai az agy anyagcseréjét is befolyásolják, így a zavar rosszabb agyi aktivitást, memóriagondokat és figyelemzavart is okozhat- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Fotó: 123rf.com

Megemelkedett inzulin szint

Túlsúly

A megemelkedett inzulin szint (inzulinrezisztencia) gyakran túlsúlyban mutatkozik meg. Ekkor a sejtek energiafelhasználása zavart szenved és a többlet energia a zsírsejtekben raktározódik el. Ráadásul az állapot során a magas inzulin szint alacsony vércukorszintet eredményez, aminek hatására az illetőre falási rohamok is rátörhetnek, ami szintén elősegíti a plusz kilók felhalmozódását. Érdemes tudni, hogy a problémát pajzsmirigy alulműködés is okozhatja.

Pattanásos, zsíros bőr

Inzulinrezisztencia esetén a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőivel szemben, ami miatt fokozottabbé válik a faggyúmirigy aktivitása, így a bőr zsírossá válik- ez a pórusokat nagyon könnyen eltömítheti és ez gyulladt aknékat is okozhat.

Szakáll, bajusz nőknél

Sajnos a szakáll és a bajusz megjelenése nem feltétlen csakis a mediterrán típusú nőket veszélyezteti. Ugyanis a már említett tesztoszteron túltengés férfiakra jellemző vonásokat is eredményezhet, így pl. nem ritka, amikor a bajusz és a szakáll területén erősebb és sötétebb szőrszálak jelennek meg. Ezeket sokan leborotválják vagy kihúzkodják, de ettől a probléma forrása még nem szűnik meg, ráadásul a rendszeres borotválás még inkább megerősíti a szőrszálakat.

Éjszakai izzadás – hormonzavar okozhatja

További tünetek, melyek hormonzavart jelezhetnek

  • menstruációs zavarok
  • teherbeesési nehézségek
  • csökkent libidó

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.