Jegyescsomag a házasulandó fiataloknak

Jegyescsomaggal köszöntötte a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) a házasulandókat február 15-én a VIII. kerület házasságkötő termében a Házasság Hete országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva.

Az egyesület a házasság intézményének elkötelezett támogatója, ezért nagy öröm tagjai számára, hogy Magyarországon az elmúlt években egyre többen fogadtak örök hűséget.

Király Nóra, a FICSAK alapítója a sajtótájékoztatón röviden vázolta a FICSAK házasságról alkotott elképzelését és azt, hogyan, milyen céllal született a Jegyescsomag ötlete, majd feltárta a „doboz” tartalmát:

“Mióta megalapult az egyesületünk, azóta dolgozunk ezen a terméken, és egy szerencsés véletlennek köszönhetően találtunk egymásra Juhász Eszterrel, akinek rengeteg munkája van benne, hogy ez megvalósult. Bízunk abban, hogy egy hosszú távú együttműködést hozunk létre, és Magyarország összes önkormányzatában minden jegyespár megkapja majd ezt a csomagot. A fő célja az, hogy megerősítsük a házasság intézményét, amely az egyesületünk lényeges célkitűzése is. Fontos, hogy a családot egyben tartsuk, rávegyük a fiatal párokat, hogy minél többen és minél fiatalabban merjenek megházasodni, gyermeket vállalni. Szentül hisszük, hogy a családalapítás után nem áll meg az élet, hanem akkor teljesedik ki igazán. Próbáltunk olyan termékeket beletenni a Jegyescsomagba, amelyek segítenek egy életen át megőrizni a boldog kapcsolatot. A doboz lelke a Baktay házaspár által írt „Jövőnk könyve”, van benne egy Gyűrűtartó párna, egy köszöntő a FICSAK és az Önkormányzat részéről, tartalmaz egy Esküvői munkafüzetet, amely szintén praktikus tanácsokkal látja el a párt az esküvő szervezése kapcsán. Jelenleg Józsefvárosban, Ferencvárosban, Csepelen, 5. kerületben, Törökbálinton, Egerben kapnak a párok a FICSAK Jegyescsomagjából, de sok más nagyvárossal, kerülettel is tárgyalásban vagyunk. Tartalma pedig folyamatosan bővül” – hangzott el.

hazassag

Király Nóra beszéde végén felkérte Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár asszonyt, hogy a sok hasznos útravaló közé helyezze be az Államtitkárság új házasok adókedvezményéről szóló tájékoztatóját is, és mondja el köszöntő gondolatait.

“A Házasság hetében azokat ünnepeljük, akik mertek igent mondani a közös életre. A házasság a gyermekvállalás előszobája. Úgy is tekintünk a fiatal párokra, akik összekötik az életüket, hogy arra is vállalkoznak, közösen alapítanak családot. Most készült el a Magyar Ifjúságkutatás 2016-os gyorsjelentése, amelyből azt látjuk, hogy a mai magyar fiatalok egyre határozottabbak, és a házasságkötés kérdésében egyre inkább igent mondanak. Mondhatjuk azt, hogy Magyarországon a házasságkötés és az intézménye nem ment ki a divatból, mint ahogy sok országban. Sőt jelenleg a reneszánszát éli hazánkban. Ezt néhány adattal is alátámasztanám: húsz éve nem házasodtak annyian, mint tavaly: 2016-ban csaknem 49 ezer pár, vagyis 100 ezer fiatal kötötte össze az életét. Ez az adat azért jelentős, mert 1990 és 2010 között a felére esett vissza a házasságkötések száma Magyarországon, ám a trend 2010-ben megfordult, azóta egyre népszerűbb a házasságkötés, és ezzel párhuzamosan a válások számának csökkenését is tapasztaltuk. A magyar kormány családtámogatási rendszere igen gazdag, sok lehetőséget kínál” – mondta Novák Katalin, aki azt is hozzátette, hogy nemrég a fiatal házasok adókedvezményét is bevezették, ami havonta 5 ezer forintot jelent, és két éven keresztül igényelhető. Ez a családi adókedvezmény előszobájának tekinthető, ahogy a házasság a gyermekvállalás előszobájának – tette hozzá. A Jegyescsomagot az államtitkár asszony rendkívül kedves gesztusnak titulálta a civil oldalról, és hozzátette: a csomagba fog kerülni egy kiadvány is, amely a házassági és a családi adókedvezményről szól.

Király Nóra szólította Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét, aki elmondta, igyekeznek minél több alkalommal megmutatni, hogy elismerik, és tisztelik a házasság és család intézményét, ezért Józsefvárosban is Jegyescsomaggal ajándékozzák meg a házasulandókat.

“Összhangban Magyarország alaptörvényével és a kormány családpolitikájával három döntést hoztunk meg: egyfelől arról, hogy a házasulandókat ezzel a csomaggal köszöntjük. Másfelől arról is, hogy minden születendő gyermek számára 10 ezer forint értékű újszülött csomagot állítunk össze. Ezen kívül minden Józsefvárosban élő házaspárt köszöntünk a kerek házassági évfordulójuk alkalmából. Egy-egy ilyen elismeréssel meg lehet hozni a kedvet a házassághoz és a gyermekvállaláshoz, hiszen egy fiatal pár így láthatja, hogy az állam egzisztenciális és lelki hátteret is nyújt számukra – nyilatkozta Kocsis Máté, aki a többi önkormányzatot is arra biztatta, hogy kötelezzék el magukat emellett az ügy mellett, hiszen – ahogy az alaptörvényben is benne van – a házasság és a család a nemzet stabilitását biztosítja.”

Végül, de nem utolsó sorban a Jegyescsomagban szereplő könyv szerzőpárosa, Baktay Zelka és Baktay Miklós pszichológusok, párkapcsolati szakértők mutatták be néhány gondolattal közös művüket.

– Úgy néz ki, hogy ezt a könyvet mi írtuk, de valójában nincs teljesen megírva. Úgy épül fel, hogy az ifjú pár, amikor már kitűzte az esküvője időpontját, és tudja, kit fog meghívni, akkor odaadja az első olyan személynek a násznépből, aki már házas, és még az első gyerek előtt éli párjával az életét. Ők leírják, hogyan lesz jó a kapcsolat, és mit tegyenek. Aztán a könyv végigmegy a násznépen, az utolsó bejegyzést a nagyszülők teszik, és az ifjú pár a lakodalmon kapja vissza teleírva mindenféle jó tanáccsal és kipróbált, bevált módszerrel. Ezért is neveztük a „Jövő könyvé”-nek, mert benne lesznek a jövőben hasznos szempontok, ismeretek, amelyek segítséget nyújtanak – mondta Baktay Zelka.

Az eseményen részt vett egy ifjú jegyespár is. A fiatalok átvették a FICSAK Jegyescsomagját, és fogadták a gratulációkat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.