Izombénulás, sugárzó fájdalom: isiász, porckorongsérv vagy piriformisz szindróma?

Bár tüneteik nagyjából ugyanolyanok, mégis más típusú kezelést alkalmaznak az ortopéd szakorvosok a porckorongsérv, az isiász és a piriformisz szindróma esetében. Mindháromnál segíthetnek a konzervatív gyógymódok és csak súlyos esetben kell sebészkés alá feküdni.

Három nagyon hasonló mozgásszervi, idegeket is érintő panaszegyüttesről van szó, amelyek felismerését csak képalkotó vizsgálatokkal, röntgennel és MR-rel lehet pontosan megállapítani. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd és gerincgyógyász szakorvosa szerint a porckorongsérv (köznapi nevén a gerincsérv), az isiász (ülőideg-zsába) és a piriformisz szindróma (körte képű izom alagút-szindróma) esetében is a végtagokban jelentkezik a fájdalom. Átsugárzik a derékba, combba, térdbe, lábszárba, bokába, a lábujjakba, az idegekben működésbeli zavar jelentkezik. Izombénulás és sorvadás, zsibbadás, végtag elgyengülés kísérheti mindhárom betegséget.

Valójában azonban testvázunk más pontjain alakulnak ki. A porckorongsérv az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont között keletkezik, tartáshiba, mozgásszegény életmód, gyenge mélyhát- és hasizmok miatt. Ebben az esetben mozgásterápiát, gyógytornát, gerincstabilizáló tréninget, illetve manuálterápiát, kiegészítésként fizikoterápiát szoktam javasolni. Csak súlyos esetben megoldás a műtét, amikor már az idegek is visszafordíthatatlanul károsodhatnak” – mondta Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd és gerincgyógyász szakorvos.

Isiászról akkor beszélhetünk, ha a kb. 1-2 cm-nyi szélességű ülőideg – amely a csípő-fartájon lép ki a medencéből és a combokig ér -, begyullad: túl sok üléstől, külső hatás miatti ütéstől, nyomástól, egy sportsérülés miatt, vagy egy betegség részeként. Ilyenkor a szakember gyógyszeres, vagy injekciós kezelést és kímélő életmódot ír elő. Pihentetéssel kb. 10-14 nap alatt elmúlhat a gyulladás és ezzel együtt a végtagba sugárzó éles fájdalom, derékpanasz is.

A piriformisz szindróma a körte képű, alakú izom gyulladását jelenti – ez az izmunk a keresztcsonttól húzódik a combcsonton lévő nagytomporig, mélyen a farizom alatt.

„A rossz testtartás, a beszűkült ízületi mozgások, a megerőltető fizikai munka, vagy sporttevékenység, a túl feszes izomzat, a nem megfelelő bemelegítés és nyújtás is hozzájárulhat a szindróma kialakulásához. A fájdalom ebben az esetben a fartájon és a comb hátsó részén jelentkezik, de lesugározhat a láb alsó felébe is, emellett tapasztalható zsibbadás, érzészavar is. Az állapottól függően gyógyszeres módszert alkalmazunk, illetve az izom nyújtásával és lazításával, gyógytornával, illetve fizikoterápiás kezeléssel tudjuk a panaszokat megszüntetni” – fogalmazott az ortopéd szakorvos, aki szerint mivel nehezen felismerhetőek ezek a betegségek, javasolt minél előtt szakorvost felkeresni a panaszokkal.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.