Itt az ősz – ismét kiújult az ízületi gyulladása?

A hűvösebb, szeles idő kifejezetten fokozhatja az ízületi gyulladás tüneteit, a betegeknek ilyenkor hatékonyabb gyógymódokra van szükségük.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Valóban romlik az ízületi gyulladás ősszel?

Míg a fiataloknál leginkább az okozza az ízületi fájdalmat, hogy megsérülnek sportolás közben, vagy túlterhelés miatt kialakul egy nyálkatömlő gyulladás, addig az idősebbeknél a leggyakoribb ok az ízületek kopása, az ízületi gyulladás, illetve a reuma.
A reuma tulajdonképpen egy összefoglaló név, amely közel 200 betegséget foglal magában. A közös bennük, hogy minden esetben valamely testrész vagy szerv kimutatható ok nélküli, krónikus, fájdalmas, a legtöbb esetben gyulladásos megbetegedéséről van szó. Az orvostudomány jelenleg nem ismeri a konkrét kiváltó okát, de az megfigyelhető, hogy a panaszok a hideg, szeles idő beálltával fokozódhatnak. A betegek azt tapasztalhatják, hogy a lappangó ízületi gyulladást fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. A szél, a hideg leginkább fejfájást, nyaki fájdalmakat, hát- és derékfájást eredményez, ugyanakkor a térdízület leginkább a túlsúly és a lábak rossz vérkeringése miatt fájhat.


Ugyanakkor ausztrál kutatók szerint nem az időjárás miatt jelentkeznek a fájdalmak. A Sydney-i Egyetemen működő The George Institute for Global Health szakértői összehasonlították az ausztrál meteorológiai jelentéseket a betegek beszámolóival, és nem találtak egyértelmű összefüggést a fájdalmak jelentkezése és az időjárási elemek változása közt. Ezt a kutatást azonban számos más szakember, például a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center reumatológusai megkérdőjelezik, saját betegeik tapasztalataira hivatkozva.
Dr. Arnold Dénes Arnold szerint a fájdalom jelentkezése kifejezetten páciens-függő, és mivel számos oka lehet az őszi-téli végtag- és hátfájdalmaknak, ezek kezelése csak a diagnózistól függ.

A kezelés első lépése a pontos diagnózis

A reumatikus betegségek kezelése éppen azért összetett, mert a kiváltó ok maga is sokféle lehet. Igen gyakori ok a gyulladás, amely leggyakrabban ízületi gyulladás formájában jelentkezik, de érintheti az izmot, ínt, csonthártyát, és nagyon sokszor az ízületek kopása okozza a fájdalmat. Gyakori, hogy fertőzések és az utánuk kialakuló betegségek vagy olyan anyagcsere betegségek állnak a háttérben, mint a köszvény. Előfordul, hogy autoimmun folyamatok vezetnek a mozgásszervi panaszokhoz.
Mindebből tisztán látszik, hogy hatékony kezelés csakis pontos diagnózisra épülhet. Ha ez megvan, megkezdődhet az okok kezelése és ezzel párhuzamosan a fájdalom csökkentése, ami jelentősen javíthat a betegek életminőségén.

A fájdalomcsillapítás mellett az ok kezelése is fontos

Sokan nem szeretnének függeni a fájdalomcsillapítóktól, azok esetleges mellékhatásaitól. Nekik érdemes megismerkedniük a komplementer lehetőségekkel. Ilyen módszer például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de kutatások igazolják, hogy a valódi okot is megszüntethetik a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Szintén jó hatásfokú a lágyrészekhez illesztett biokompatibilis hialuronsav injekció, amely csökkenti a fájdalmat, valamint visszaállítja az ízület kenését és „lökéscsillapítását” – ismerteti Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. – Beválhat még az orvosi kollagén terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiindulási problémát, valamint a funkcionális gyógytorna. Különösen hatékony lehet az egyes kezelések kombinációja – kizárólag orvosi javaslat alapján. A lényeg, hogy az pácienseknek nem szabad belenyugodniuk abba, hogy esetleg hosszú évek óta szenvednek, hanem keresniük kell a megoldás lehetőségeit, és tudniuk kell arról, milyen sok hatékony módszer áll rendelkezésre.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.