Iskolakezdés – Készülj a sulira a szabadban!

Szépen süt még a nap és kellemes az idő, de sajnos ettől függetlenül nyakunkon az iskolakezdés. Ilyenkor jól ki kell használni az utolsó napokat, hogy aztán annál jobban feltöltődve vághassunk neki a tanévnek. S hogy miért is kiemelten fontos a szabadtéri játék?

A csapból is az folyik, hogy a mai gyerekek nem mozognak eleget, keveset vannak szabadban, túl sokat tévéznek, interneteznek és így tovább. Több tanulmány is készült a témában az elmúlt években és bizony az eredmények lesújtóak. Az általános és középiskolás korú gyerekek átlagosan alig négy-öt órát töltenek csak a szabadban hetente, a kinti játékokat gyakran számítógépre és tabletre cserélik.

„Kóros” természethiány

A pszichológusok egyetértenek abban, hogy a kültéri játék sokkal egészségesebb a gyerekeknek és nem csak a jó levegő miatt. A szabadban gyakran játszó kicsiknek gyorsabban fejlődik a kreativitása, bátorságot igénylő helyzeteket próbálhatnak ki és növekszik bennük a felfedezési vágy. Nem véletlen, hogy a figyelemhiányos és egyéb tanulási zavarban szenvedő gyermekek teljesítményére is jó hatással van a rendszeres kinti játék, hiszen a motoros képességeket és a koncentrációt is javítja.

A kültéri játék hiánya és a viselkedési problémák megjelenése közötti összefüggés olyannyira nyilvánvalóvá vált az utóbbi években, hogy nevet is adtak neki. Hivatalosan nature deficit disorder-nek, vagyis természethiányból fakadó rendellenességnek nevezik. Ez nem csak mentális hátrányokat jelent, hanem hosszabb távon fizikai lemaradást is. A szabad játék aktivitásra szoktat, a napsütés és mozgás pedig segítik a csontok megfelelő fejlődését.

Szívd fel magad a sulira!

A jótékony hatások kihasználására a legtökéletesebb időpont mikor máskor lenne, ha nem iskolakezdés előtt. Ilyenkor még szeretnénk kiélvezni az utolsó nyári napsugarakat, a nyarat lezáró nagy, közös játékokat. Nem csak a hangulatunkra van kiváló hatással, de energikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak fogjuk érezni magunkat az iskolapadban ülve is, ha előtte egy jót játszottunk a szabadban. Mutatunk két helyet, ami tökéletesen alkalmas erre!

Budapesten található az ország egyik legnagyobb szabadtéri családi játszóparkja, a Tarzan Park, mely 13 játékszigetnek,  az óriás játszótérhez kapcsolódó kiszolgáló egységeknek és egy kellemes parknak egyaránt otthont ad. A játékos fejlődés kiváló terepe a park, hiszen az egyes szigetek a legmodernebb fejlesztő hatással bíró szabadtéri mozgáseszközökkel vannak felszerelve. Itt minden kisgyerek remek lehetőséget kap, hogy kicsit kiszakadjon a hétköznapokból és különleges játékélményekkel gazdagodva, vidáman térjen vissza az óvodába, iskolába. A park egyik kimondott célja, hogy a változatos, okosan kialakított játékokon keresztül a mozgás-és egészséges életmód szeretetére neveljék a gyermekeket.

A fővárostól körülbelül 200 kilométert kell utaznunk, hogy eljussunk a Somogy megyei Patcára a Katica Tanyára, ami a mesés kalandokra vágyó kicsik igazi fellegvára. Ezen a 12 hektáron megtalálható minden, amire egy gyermek vágyhat. Rengeteg kül-és beltéri játék, csúszdapark, vízi játszótér, kisvonat, trambulinok várják a látogatókat. Ráadásnak pedig több száz háziállatot és még egy kedves szurikáta házaspárt is a tanya lakói között üdvözölhetünk. Ne lepődjünk meg tehát, ha a lovagi várból lefelé jövet egy kedves kiskecske, vagy éppen kacsa szegődik mellénk. Szállásra, étkezésre is van lehetőség, így akár több napra is jöhetünk, ha anya és apa is vágynak egy ilyen igazi, maximális feltöltődést nyújtó családi programra!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.