IR esetén is nassolhat és ihat alkoholt karácsonykor! – Recepttel

Mindjárt itt a Karácsony, ami a legtöbb ember számára főzéssel és sütéssel telik, hogy karácsonykor finomabbnál finomabb ételek és nassolnivalók közül lehessen válogatniuk a vendégeknek.

Hogy a cukorbetegséggel és az inzulinrezisztenciával élők se maradjanak ki a sütemények majszolásából,

Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa néhány hasznos tanáccsal és egy jó recepttel kedveskedik.

Süssünk, süssünk valamit – IR diétához illőt

Édesítőszerek: az ünnepi asztalon a legtöbb családban sütemények széles kínálatával találkozhatunk. Azonban azok, akik IR/cukorbeteg diétát követnek, fontos, hogy mellőzzék a cukor fogyasztását, amit szerencsére ma már több mindennel lehet helyettesíteni. Ezek egyik csoportját a mesterséges édesítőszerek képezik, melyek a híresztelésekkel ellentétben nem károsak az egészségre nézve, hiszen olyannyira nagy mennyiségben kellene ehhez fogyasztani belőlük, hogy azt lehetetlen túllépni. Azonban negatív oldaluk ezeknek az édesítőknek, hogy egyrészt néhányuknak van némi mellékíze, másrészt legtöbbjük hőérzékeny, vagyis sütés közben csökken az édesítő erejük. Sokszor azonban kombinációjukkal találkozhatunk, így egymás édesítőerejét növelve elegendő kis mennyiségben használni belőlük.

Ha inkább a természetes anyagok felé húz a szíve, akkor használhat pl. steviát, xilitet, vagy eritritet is. Ezeket bátran lehet használni sütemények készítéséhez. Steviából elegendő kis mennyiségben használni, a xilit édesítőereje megegyezik a cukoréval, míg 130 g eritrit felel meg kb. 100 g cukornak. Továbbá az utóbbiról érdemes tudni, hogy hideg közegben nehezen oldódik fel, ill. 160°C felett pedig veszít, az édesítő erejéből, így a vele készült süteményeket érdemes alacsonyabb hőfokon sütni. Ám árnyoldaluk, hogy elég mélyen a pénztárcába kell nyúlni hozzájuk, másrészt a cukoralkoholok közül a xilit kezdetben emésztési zavarokat, hasmenést, hasfájást okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Liszt: mind a főzésnél, mind a sütésnél külön gondot kell fordítani a megfelelő liszt kiválasztására, ugyanis a legtöbb háztartásban használt fehér liszt igen hamar nagymértékben megemeli a vércukorszintet. Éppen ezért válasszon inkább lassú felszívódású, teljes kiőrlésű gabonából készült liszteket, zablisztet esetleg kókusz/mandulalisztet. Természetesen a CH számolás a lassan felszívódó lisztek esetében is elengedhetetlen!

Alkohol- ihat, de nem mindegy, hogy mit!

Az ünnepek alatt sok helyen bizony előkerül az alkohol is: pezsgő, tojáslikőr, bor, puncs stb. Sárga Diána, az Életmód Orvosi Egészségközpont dietetikusa szerint a likőrök és más, magas cukortartalmú italok mindenképp kerülendőek, hiszen gyorsan megemelik a vércukorszintet is. Ha azonban szeretne valamivel koccintani, 1 pohár jó minőségű száraz vörös- vagy fehérborral, ill. szárazpezsgővel büntetlenül megteheti. Arra azonban figyeljen, hogy mindig rágcsáljon mellé valamilyen lassan felszívódó szénhidrátot!

IR kompatibilis mézeskalács keksz recept

Az alábbi recept cukor-laktóz-és gluténmentes!

Hozzávalók 20 db kekszhez:

  • 80 g cirokliszt
  • 80 g gesztenyeliszt
  • 10 g útifűmaghéj
  • 2 db „S” méretű tojás
  • 40 g vaj (laktózmentes)
  • 40 g xilit
  • 20 g eritrit
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • + liszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

Először mérjük ki és keverjük össze a száraz alkotókat, a liszteket, útifűmaghéjat, édesítőszereket, ill. a fűszert. Ezt követően adjuk hozzá a tojásokat és kezdjük el összekeverni a tésztát, majd dolgozzunk el alaposan a masszában a szobahőmérsékletű vajat. Addig gyúrjuk, amíg szép egynemű lesz, és jól összeáll a tészta. Amennyiben szétesik, akkor adhatunk hozzá pici vizet. Amikor elkészült tegyük kb. 30 percre hűtőbe, majd az idő elteltével kicsit dolgozzuk át a tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5-1 cm vastagságúra. Kör alakú kiszúróval szúrjuk ki a kekszeket és a tetejét díszítsük süti pecséttel. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben 150° C-on kb. 15 percig sütjük.

Energia- és tápanyagtartalom 1 db-ban:

  • Energia: 58 kcal
  • Fehérje: 1,5 g
  • Zsír: 2,5 g
  • Szénhidrát: 8 g

Forrás: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.