Inzulinrezisztencia – emésztési gondot okoz az édesség

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén a cukor tiltólistára kerül, ezért helyette a betegnek természetes vagy mesterséges édesítőt kell választania.

Azonban előfordulhat, hogy az átállás nem megy zökkenőmentesen, és a cukorpótló miatt hasmenés és puffadás lép fel. Hogy ilyenkor mi a teendő, azt Sárga Diána dietetikus válaszolja meg.

Miért okoz gondot a xilit és sok más cukoralkohol?

Az egyik legnépszerűbb cukorhelyettesítő a cukoralkoholok csoportjába tartozó az nyírfacukor, azaz a xilit. Fehér, kristályos megjelenése, édesítő ereje hasonlít a hagyományos cukoréhoz, és szemben több mesterséges édesítőszerrel, nem hőérzékeny, tehát melegítés hatására sem csökken édesítő ereje. Jól használható sütéshez, főzéshez jól lehet vele édességeket, mártásokat, szószokat, lekvárokat készíteni. Energiatartalma alacsonyabb, mint a cukoré. Továbbá alacsony glikémiás indexű, lassan szívódik fel, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért a szénhidrát-tartalmával számolva inzulinrezisztensek és a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

cukormentes

Mivel az elfogyasztott xilit kb. 25-50%-a szívódik fel, így hátránya, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva, különösen az arra érzékenyeknél emésztési gondokat, hasmenést, puffadást okozhat.

Már több tanulmány is foglalkozott azzal, hogy mégis mennyit érdemes belőle fogyasztani, ám az igazság az, hogy ez a határ mindenkinél más és más, ugyanis vannak, akiknek már pár kanál is panaszt okoz, míg mások kevésbé érzékenyek rá és nagyobb mennyiségben tudják fogyasztani” – mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa. Természetesen nem csupán a xilit okozhat hasonló panaszokat, hanem több más cukoralkohol is pl. a szorbit és a maltit.

Mit ajánl a dietetikus?

Ha valaki mégsem szeretne visszatérni az egészségkárosító cukorhoz, ám a kellemetlen panaszokkal sem szeretne szembesülni, számukra is van szerencsére is megoldás. A dietetikus szerint a szervezetet fokozatosan hozzá lehet szoktatni a xilithez, ezért célszerű kevesebb mennyiséggel kezdeni, majd lassan emelni az adagot. Ha ez mégsem válna be, érdemes kiváltani a xilitet pl. eritrittel, ugyanis annak ellenére, hogy az is egy cukoralkohol, képes felszívódni a vékonybélbe, de a szervezetben nem tud hasznosul, így a vizelettel egyszerűen kiürül.

cukor

Sokak megijednek, amikor először fogyasztanak xilitet, hogy hirtelen puffadás és hasmenés jelentkezik náluk. Ez teljesen természetesen, és egyértelműen a cukoralkohol számlájára írható. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki segít abban, miként javasolt fokozatosan bevezetni az étrendbe, valamint összeállít egy olyan listát, ami felsorakoztatja a lehetséges alternatívákat az édesítésre. Szerencsére ma már nagyon sokféle édesítőszer létezik, így mindenki meg tudja találni azt, amelyik az ízléséhez leginkább passzol, anélkül, hogy az esetleges kellemetlen hatásaival kelljen küzdeni” – mondja Sárga Diána.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.