Íme pár kiváló emésztésjavító gyógyital

A házi gyógy-és fűszernövénykertek kora tavasztól ontják az illatos-aromás növényeket, amelyeket sokféle módon feldolgozhatunk és hasznosíthatunk. Készíthetünk például gyógyitalokat, többek között emésztésjavító italokat. Kevés munkával remek hatású házi gyógykészítményeket raktározhatunk el.

Lássunk néhány példát pár emésztésjavító italra:

Kömény-ánizs- édeskömény pálinka

30 g ánizsmagot, 30 g édesköménymagot és 30 g köménymagot mozsárban megtörünk, adunk hozzá 100 g kandiscukrot (el is hagyható), amit szintén megtörtünk. 3 ág borsmentával együtt üvegbe tesszük és 1 liter gyümölcspálinkával felöntjük. 3 hétig langyos helyen tartjuk, ez idő alatt a cukor teljesen felolvad. Ha nem teszünk hozzá cukrot, akkor is 3 hétig érleljük. Sűrű szövésű ruhán átszűrjük, friss mentaágat teszünk az üvegbe és lezárva a helyére tesszük. Azoknak ajánlott, akik puffadásra hajlamosak.

edeskomeny

Fűszeres kerti pálinka

10 friss zsályalevél, 3 friss orbáncfűvirágzat, 6 szál friss fehér üröm, 3 szál friss nehézszagú ruta, 3 szál friss borsmenta kerül az üvegbe, ráöntünk 1 liter gyümölcspálinkát. Kb. 2 hét alatt a pálinka méregzölddé válik, és jól megkeseredik. Leszűrhetjük, de aki akarja, nyugodtan benne hagyhatja a növényeket. Fogyasztáskor hígítsuk vízzel, 1:1 arányban. Étkezés előtt fogyasztva javítja az étvágyat, étkezés után gyorsítja az emésztési folyamatot.

Ánizsos tárkony pálinka

15 szál friss tárkonyt és 20 g tört ánizsmagot felöntünk 1 liter száraz ginnel. Sötét helyen érleljük 3 hónapig, ez alatt bezöldül a gin. Átszűrve tároljuk. Nem túl erős hatású emésztéskönnyítő ital.

tárkony

Borsika füves pálinka

100 g friss borsikafű, 20 g friss izsóp, 10 g szemes bors (lehet fekete, fehér, zöld vagy rózsa), 2 fokhagymagerezd kerül az üvegbe, majd 1 liter gin. 4 hét múlva leszűrjük, az elkészült italokhoz tehetünk 1-1 szál friss izsópot és borsikafüvet. Fertőtlenítő, görcsoldó, emésztéskönnyítő hatású italt kapunk.

Aromás fűszerpálinka

3 szál friss tárkony, 3 szál friss borsmenta, 12 levél friss zsálya, 5 édeskömény levél, 10 szem kardamom, 10 szemszegfűbors, 1 rúd fahéj kerül az üvegbe, amit felöntünk 1 liter vodkával vagy gyümölcspálinkával. Világos helyen érleljük 4 hétig, utána átszűrjük. A sokféle fűszertől nem keserű ez az ital, ugyanakkor remek emésztésjavító.

Ribizli-boróka pálinka

50 g tört borókabogyót, 200 g friss ribizlit (ha van, feketét), 8 friss ribizli levelet, 2 rúd fahéjat, 1 kisebb darab friss gyömbért üvegbe teszünk és 1 liter ginnel felöntjük. Világos helyen 4-5 hétig érleljük, naponta felrázzuk. 4 hét után leszűrjük és újabb 4 hétig pihentetjük. Minél tovább áll, annál finomabb. Nagy, nehéz étkezések után segíti a gyomor működését és hamar enyhülést hoz.

ribizli

Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja
Herbáció a népi gyógyreceptek magazinja. Keresse az újságárusoknál!

www.herbacio.hu

 

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.