Íme a legjobb trükkök lakáskereséshez

Az ingatlanpiaci boom nem csupán árban, de keresési lehetőségekben is erősödik. Ha vásárolnánk, ha bérelnénk, ma már percek alatt találhatunk potenciális lakást az interneten. Sőt, akár lakótársat is bele. Napjainkra olyan extra szűrési lehetőségek társulnak a kereséshez, hogy szinte már az alapján is indulhatna a szerződéskötés. Ennél azonban legyünk körültekintőbbek!

Hasznos trükkök és spórolási tippek lakáskereséshez

Alapkeresés

Ebben megannyi internetes ingatlankereső site segíthet minket. Első dolgunk, hogy döntsük el, pontosan merre is képzeljük el a jövőnket, mennyit tudunk a lakásra szánni és mekkora alapterületet tartunk elegendőnek. Ezután gondoljuk tovább a részleteket. Szükséges-e valóban erkély? Kell-e a téglaépület, vagy választunk inkább ugyanazért az árért egy nagyobb panelt? Igényeljük-e, hogy liftes legyen, vagy sportnak fogjuk fel a lépcsőzést?

lakas-kereses

Extrázás

Az apróhirdetési portálokon ma már olyan extra szűrési feltételek is segítik a keresést, amellyel pillanatok alatt leszűkíthető a kínálat az eredetileg megálmodott választékra. Sőt, napjainkban már nem csak a lakásra vonatkozóan lehet keresni, hanem olyan szempontokat is figyelembe lehet venni, mint például a tömegközlekedés helyzete.

A lakás bútorozottsága, belmagassága, rezsije, a kilátás, a parkolási lehetőségek, a kertkapcsolat léte mind-mind kereshető faktorrá vált. A cél az, hogy minden extrára szűrni lehessen, ezzel időt spórolva ebben a felbolydult ingatlanvilágban – mondja Palocsay Géza, a Jófogás ügyvezetője. A legtöbb lakást listázó portál egyébként az egyetlen, ami erre a célra külön mobilapplikációt is fejlesztett. – De a keresések mára továbbmehetnek a lakások ajtaján, hiszen olyan paraméterek is beállíthatók, mint a metróálllomás közelsége vagy egyéb tömegközlekedési infók, illetve eleve térkép alapján is szemezgethetünk.

koltozes

További tippek

A szakember elmondása szerint a jövő a 3D-s webséta felé tart, amelynek során számítógépünkről vagy mobilunkról is körbenézhetünk a lakásban. Amíg ez nem történik meg, érdemes figyelni a képekben megbújó részletekre, azaz nyugodtan nagyítsunk rá egy-egy fotóra, ha felfigyelnénk azon valami kérdéses elemre. Szintén időt takaríthatunk meg maguknak azzal, ha a Google Earth segítségével szemrevételezzük az épület környékét, vagy azzal, ha chat kapcsolatba lépünk az eladóval, akitől akár olyan előre megírt üzenetek segítségével is érdeklődhetünk a lakásról, mint hogy mikor és milyen címen tekinthető meg az ingatlan, milyen a lakóközösség, vagy miért került eladásra az ingatlan.

Hamár választottunk…

Ha a fentiekkel jól élünk, szemrevételeznünk már csak azt kell, amiben valóban látunk potenciált. Érdemes ide eleve kérdésekkel és akár szakemberekkel érkezni, hogy időben derülhessenek ki esetleges turpisságok. Állapodjunk meg a részletekben (fizetés, kulcsátvétel stb.), és ellenőrizzük az eladó adatait, valamint a számlák nullás mivoltát. Figyeljünk arra, hogy a szerződéskötéssel egy időben megkapjuk a lakáskulcsokat is (vásárlás esetén cseréljük rögvest a zárakat), és csak ezután fizessünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index