Íme, 3 hatékony megoldás térdfájdalomra!

A középkorúak több, mint felének – közülük is főként a hölgyeknek – szembe kell néznie a térdfájdalommal.

A mindennapokat megkeserítő térdfájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos beszélt.

A túlsúly és az ízületi gyulladás rizikófaktorok

Egy brit kutatás szerint az 50 év fölötti nők 63 százaléka megtapasztalja térdfájdalmat legalább egyszer, esetleg egy átmeneti időszakban vagy akár folyamatosan is. Az Oxfordi Egyetem által végzett 12 évig tartó kutatásból kiderült, hogy a magas BMI (testtömeg-index) jóval megnövelte az állandó és az átmeneti térdfájdalom kockázatát, míg az osteoarthritis szinte előre jelezte az állandó fájdalmat. Ez utóbbi összefüggést már csak azért is érdemes komolyan venni, ugyanis a degeneratív ízületi gyulladás a vezető, fogyatékosságot okozó állapot világszerte.

Mi az az osteoarthritis?

Az osteoarthritis a térdfájdalom leggyakoribb okozója, az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. Ez a porc “párnaként” működik a csontok között. Ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekkel gazdagon ellátott terület. Az osteoarthritis 40 év felett gyakoribb. Bár mindenkinél előfordulhat, mégis azoknál alakul ki korábban, akik régebben atletizáltak, és fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek közé tartozik a fájdalom, és a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező merevség. A reggeli merevség általában 1 órán belül oldódik.

térd

Íme, 3 hatékony megoldás!

  1. Innovatív új megoldás a porc újjáépítést serkentő injekció
  • A porc újjáépítést serkentő injekcióval vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot jutattunk vissza, injektálunk az érintett ízületbe. Ez a modern, innovatív eljárás csupán minimális orvosi beavatkozással jár – ismerteti Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A vérlemezkékben, vagyis a trombocitákban találhatóak azok a növekedési faktorok, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. Ezen kívül a kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A porc újjáépítést serkentő terápiának ráadásul további előnye, hogy az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként hat, és javítja az ízület mozgathatóságát is. Igaz, csak enyhe vagy középsúlyos porckopás esetén alkalmazható.

  1. A fájó ízület megolajozható

A térdfájdalom kiküszöbölésére alkalmas lehet a hiarulonsavas injekciókúra. A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket.  Olyan hatást érhető el vele, mint amikor az autóban olajat cserélnek. Az orvos az érintett nagyízületbe, jelen esetben a főként a térdbe fecskendezi az átlátszó, hiarulonsavat tartalmazó gélt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.

  1. Lökéshullám is bevethető a fájdalom ellen

A modern terápiában jól használhatóak a mesterségesen létrehozott hullámok, vagyis a lökéshullámok. Miután ugyanis a hullám áthatol a géllel bekent felszínen, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia még hatékonyabbá tehető az egyes módszerek kombinálásával.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.