Ijesztő: influenza-szerű betegségek terjednek világszerte

A megfázásnak igen gyakran tavasszal is szezonja van – s sokszor az influenza-szerű tünetekről kiderül, mégsem ehhez a betegséghez tartoznak. A csúnya megfázás és a vírusok „utánozzák” azt, de nem azonosak az influenzával. Mit kell tudnunk minderről?

Mielőtt érzékeljük magunkon a tüneteket, már hírét vehettük, hogy az influenza ismét terjedőben van lakóhelyünk közelében.

Az utóbbi időben azonban egyre gyakoribb, hogy influenza-szerű panaszokat tapasztal az ember, ami azonban mégsem jelent egyet ezzel a betegséggel. Egy rosszabb megfázás és a vírusok jelenléte valósággal leutánozza az influenzát.

A fáradtság, a testi fájdalmak, a száraz köhögés, hidegrázás, fejfájás, sőt, akár több napig tartó hányinger és hasmenés is lehetnek a tünetek, s eltarthatnak 7-10 napig.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi szakemberek meglepetésére kiderült, hogy miközben a statisztikák szerint március 11-ig csökkent az influenzás esetek száma, rengeteg ember kereste fel az orvosokat influenza-szerű tünetekkel. A számuk különösen magas volt 2017 13. hetében, azaz március végén, különösen az ország déli és délkeleti részében.

William Scahffner, a Nashville-i Vanderbilt Egészégügyi Iskola orvosa, a fertőző betegségek szakértője a 2017-es évet „közepesen súlyosnak” nevezte az influenza szempontjából, s mint mondta, nagy eséllyel még áprilisban is tartani fog.

De melyek az influenza-szerű betegségek?

Az influenzát úgy határozzák meg, mint fertőző légúti betegséget, melyet az influenza vírus okoz, s amely az orrot, torkot és a tüdőt érinti. Tünetei közé sorolható a láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, fáradtság.

Az influenzát teszttel diagnosztizálják, egy tampont tesznek az orrba vagy a torokba mintavétel céljából.

Az influenza-szerű tüneteknél azonban a láz, köhögés és torokfájás ugyanúgy jelen van, de nem ismert okból. Nincs meg a klinikai definíció.

„Ahhoz, hogy kimondjuk, valaki influenzás, pozitív eredményre van szükség a teszten. Az influenza-szerű betegséget úgy állapíthatjuk meg, ha beszélünk a pácienssel és/vagy megvizsgáljuk. Könnyebb rájönni teszt nélkül is – mondta Ephraim Tsalik orvos, PhD, a Durham-i Duke Egyetem Egészségügyi Központjának fertőző betegség-szakértője.

Vagyis az „influenza-szerű betegségek” kategóriája igen széles, amelybe egyéb vírusok is tartozhatnak és az influenzához hasonló tüneteket produkálnak.

A pontos diagnózis megnyugtat?

Az influenza-teszt és a határozott diagnózis sokaknak jelent megnyugvást, hogy legalább tudják, mi a bajuk, hogyan kezelhető – különösen fontos ez az időseknél, a terhes nőknél, vagy a krónikus betegségekben szenvedő pácienseknél, ahol fokozott odafigyelésre van szükség. Az eredmények az egészségügyi szakembereknek is segítenek abban, hogy észrevegyék: járvány van készülőben a környéken.

Számos esetben előfordul azonban, hogy az influenza-szerű tünetekkel rendelkező pácienst nem zargatják teszteléssel. Olykor a tünetek csak pár napig állnak fenn, noha az influenzára szedett gyógyszerek csak minimalizálják azokat, amennyiben az első 48 órában elkezdi szedni a beteg.

Sokan döntenek úgy, hogy kihagyják a tesztet, mivel a kezelés nagyjából ugyanaz, mint az influenza esetében: pihenés, bőséges folyadék-fogyasztás, a lázra és egyéb tünetekre gyógyszer szedése, no meg az a pár nap, amíg a betegség természetes módon véget ér.

Védjük meg magunkat!

Noha már a szezon vége felé járunk, influenza elleni oltást még így is érdemes felvenni. A vakcina 10 nap-2 héten belül fejti ki hatását, s 48 százalékkal csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

Amennyiben mégis betegek leszünk, kérjük azonnal orvosi segítséget – különösen, ha dehidratáltak vagyunk, vagy légzési nehézségeink vannak. Az influenza tüdőgyulladást okozhat, amely igen súlyos is lehet.

Ha betegségünk kicsit súlyosabb az átlagosnál, akkor az 1. szabály otthon maradni, és nem terjeszteni a kórt másokra is! Az orvosok azt tanácsolják, hogy legalább 24 órán át ne menjen az ember közösségbe, miután a láza elmúlt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.