Így termesszünk otthon gyömbért! – 2. rész

A gyömbér imádja a páratartalmat. Amennyiben száraz a levegő, rendszeres öntözést vagy permetezést igényel.

Mennyi vízre van a gyömbérnek szüksége?

gyömbérnek sok nedvességre van szüksége növekedés közben. A talajnak soha sem szabad kiszáradnia, viszont ne is öntözzük túl sokat, a pangó vízben elrohatdat.

A gyömbér imádja a magas páratartalmat. Amennyiben száraz a levegő, rendszeres öntözést vagy permetezést igényel.

A nyár vége felé, amint a levegő elkezd lehűlni, a gyömbér elkezd száradni. Ekkor nem kell öntözni, sőt hagyhatjuk kiszáradni a földet. Ez segít a rizómák formálásában. Amint a levelek elpusztultak, a gyömbér megért.

Milyen tápanyagra van szüksége a gyömbérnek?

Amennyiben jó, gazdag talajban termesztjük a gyömbért, nincs szüksége további tápanyagra. Ha évente egyszer friss komposztot adunk hozzá, az épp elég. Ha viszont nem jó a talajunk, vagy egy cserépben termesztjük, rendszeresen kell táplálni. Akkor is szükség van extra tápanyagra, ha olyan helyen élünk, ahol nyáron nagy esők vannak, mert a víz kimossa a tápanyagot a földből.

Használjunk valamilyen lassan oldódó szerves trágyát tavasszal. Ez után pár hetente használhatunk valamilyen folyékony tápanyagot, pl. tengeri alga kivonatot.

Mikor ássuk ki a gyömbért?

Amennyiben a kertünkben termesztjük a gyömbért, már négy hónapos korában elkezdhetjük szedegetni őket. Óvatosan ássunk ki egyet-egyet a csoport széléről (jóllehet a zöld gyömbérnek nincs olyan erőteljes íze, mint az értnek.) Miután a levelek elszáradtak, bármikor kiáshatjuk őket.

Általában 8-10 hónap kell a teljes éréshez. Ilyenkor ki lehet ásni a teljes növényt. Szedjük széjjel a rizómákat, válasszunk ki egy párat, amelyiken szép csíraszemek vannak, és ültessük vissza (azonnal vissza lehet ültetni őket), a többit pedig használjuk fel.

Azoknak a rizómáknak, amelyeket visszaültettünk vagy a földben maradtak, nincs szükségük öntözésre, sem semmilyen más gondozásra, amíg fel nem melegszik az idő.

Egy másik módja a gyömbér termesztésének és kiásásának az, ha sok kis csoportot ültetünk a házunk köré, és csak annyit ássunk ki, amennyire szükségünk van, amikor szükségünk van rá.

Amúgy, ha komolyan gondoljuk a gyömbér termesztését, akkor az első két évben ne nagyon ássuk ki őket. Ha egy gyökérrel kezdjük, akkor, ha lehet csak a második évben ássuk ki, majd ültessünk vissza minden ígéretes rizómát. A következő évben járjunk el ugyanígy, és aztán egész évre elegendő gyömbérünk lesz.

Mikor virágzik a gyömbér?

Ha a fent említett módszer szerint termesszük a gyömbért, akkor nem fog virágozni. Egy csoportnak két évesnek kell lennie ahhoz, hogy virágozzon. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a gyömbérünk virágozzon, akkor hagyjuk a földbe a rizómákat, és csak a széleiről ássunk ki egy párat óvatosan. A konyhai használatra alkalmas gyömbérnek igazából zöld és jelentéktelen virága van.

Van viszont egy pár nagyszerű, virágzó gyömbér. Ha szép virágokat szeretnénk, akkor azok közül válogassunk. Ugyanúgy kell őket termeszteni, mint a közönséges gyömbért, csak nem kell kiásni őket. Van egy pár gyömbérváltozat, amelynek a levelei fehér és zöld csíkosak. A trópusokon a díszgyömbérek évelők (vagyis nem száradnak el, mint a közönséges gyömbér).

Mire számíthatnak a hidegebb éghajlatokon termesztők?

Ne várjuk, hogy sok gyömbért tudunk betakarítani. A hidegebb helyeken inkább csak dísznövényként neveljük a gyömbért. Ez egy elég szép kis növény a csíkos leveleivel, és jó illata van, ha megdörzsöljük.

A gyömbér termesztését bent kezdjük el, mert tavasszal még túl hideg lesz számára kint. Nem kell aggódni a napfény miatt, mert a nap nem süt annyira erősen, mint a trópusokon. A gyömbérnek szüksége lesz minden melegre, amit csak biztosítani tudunk neki.

Attól függően, hogy hol lakunk lehet, hogy nem marad életben télen. A hideg idő közeledtével vigyük fedett helyre. Amikor a levelek leszáradtak, tartsuk száraz és hűvös helyen, (különben a gyökerei elrothadnak), és egy kis szerencsével a következő évben újra kihajt.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.