Így termesszünk otthon gyömbért! – 1. rész

okan, amikor elkezdik a gyömbér termesztését, azt hiszik, hogy nehéz lesz, pedig nem az. Elég, ha egy évben egyszer foglalkozunk vele: amikor kiássuk. Utána újra ültetjük, és aztán egy évig nincs vele gond!

Ebben a cikkben mindent leírunk, amit a gyömbér termesztéséről tudni kell, ahhoz, hogy bárki saját gyömbért termeszthessen. A gyömbér termesztése nem nehéz, feltéve, hogy megfelelően kezdünk hozzá.

A gyömbér termesztése egyszerűen

A gyömbér termesztését elkezdhetjük az üzletből vásárolt gyömbérgyökérrel is. Gyömbért könnyen lehet cserépben is nevelni, tehát a hidegebb éghajlatokon bent is lehet gyömbért termeszteni. Igazából nem helyes a gyömbér gyökeréről beszélni, amikor a növény ehető részéről van szó. A rizómák ehetőek és, amint láttuk a rizómáknak vannak gyökerei… tehát két különböző dologról van szó. De azért mi is gyökérként fogunk utalni az ehető részre, mert mindenki ezt teszi, és mindenki tudja, hogy mit értünk alatta.

Mit szeret és mit nem szeret a gyömbér?

A gyömbéra védett helyeket, a félárnyékot, a meleget, a nedvességet és a tápanyagban gazdag talajt szereti. De hát mi mást lehet várni egy trópusi növénytől. A gyömbér nem viseli el a fagyot, a közvetlen napsütést, az erős szelet és a vizenyős talajt.

A gyömbér ültetése

A legkönnyebb módja ennek az, ha kérünk egy pár friss rizómát valakitől, aki gyömbért termeszt; olyankor tegyük ezt, amikor a gyömbéren új hajtások vannak (kora tavasszal). Vagy vehetünk az üzletből is, csak arra vigyázzunk, hogy friss, telt rizómákat válasszunk.

Az olyan rizómákat keressük, amelyeken jól kifejlett csíraszemek vannak. A csíraszemek kis szarvaknak látszanak az egyes “ujjak” vagy darabok végén. Egyesek azt javasolják, hogy áztassuk vízbe a rizómákat éjszakára. Ez nem rossz ötlet, mivel lehet, hogy a gyömbért növekedés gátlóval kezelték. Olyat is lehet hallani, hogy hagyjuk vízben a rizómákat, amíg azok ki nem hajtanak. Ez butaság. A gyömbérünk sokkal boldogabb lesz, ha a gyökereket a földbe ültetjük, ahol rendesen tudnak lélegezni, így nem kell megbirkózniuk az átültetéssel és a környezetváltozással. Amennyiben a föld nedves és meleg, könnyen kicsíráznak.

Attól függetlenül, hogy cserépbe vagy a földbe ültetjük a gyökereket, jó minőségű talajra lesz szükségünk. Elég gazdagnak kell lennie ahhoz, hogy táplálni tudja a gyömbérünket (mindig adhatunk hozzá egy kis trágyát), ezen kívül tartania kell a nedvességet, hogy ne száradjon ki a föld, és jó vízelvezetésűnek kell lennie, hogy a gyömbér gyökerek ne ússzanak a vízben.

A jó komposzt is fontos. Ajánlott jó minőségű komposztot és homokos talajt összekeverni. A komposzt adja a tápanyagot és tartja a nedvességet, a homok pedig biztosítja a jó vízelvezetést. Ha a kertünkben meglehetősen jó a talaj, akkor csak ássunk bele egy kis komposztot, és az elég is lesz. Ha nehéz talajunk van, akkor készíthetünk emelt ágyásokat, hogy javítsunk a vízelvezetésen.

A legjobb idő az ültetésre a késő tél, illetve a kora tavasz. Olyan helyet válasszunk nekik, ahol elég napfény éri őket, (de nem közvetlen napfény) és ahol védve vannak a széltől. A rizómákat széjjel lehet vágni vagy törni úgy, hogy mindegyik részen legyen egy pár csíraszem, de akár egészében is el lehet ültetni. A gyömbér gyökeret 5-10 cm mélyre kell tenni, a csíraszemekkel felfelé.

Mennyi helyre van szüksége a gyömbérnek?

A gyömbér termesztéséhez nem kell nagy hely. Mindegyik elvetett rizómán először csak egy pár levél nő, majd idővel sűrű csoportot alkotnak, de csak akkor, ha nem szedjük le őket. Úgy tűnik, hogy a rizómák sem bánják, ha egy kicsit sűrűn vannak. A gyömbér csak 3-7 cm magasra nő meg.

Egy 30 cm átmérőjű cserépbe nyugodtan ültethetünk 3 átlagos rizómát.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.