Így pusztítsd el a penészt!

A nagytakarítás során néhány bosszantó probléma is felmerülhet, amelyet még a legjobb boltban kapható tisztítószer sem tüntet el. Nem árt ilyenkor régi módszerekhez folyamodni, mert sokkal hatásosabbak és persze olcsóbbak is.

A lakások egyik legnagyobb ellensége a penész.

Megbújik a sarkokban, a fúgákban, de még a teáskannát sem kíméli. Hogy elkerülhesd ezeket a bosszantó apróságokat, nem árt előre gondolkodni. Hogy mindig ízletes legyen a teád, a kanna aljára tégy egy darab kockacukrot kiürülés után: ez felszívja a legapróbb nedvességet is és nem lesz helye a penésznek. A nem jól szellőző helyiségekben is megjelenik előbb vagy utóbb a zöld átok.

penesz4

A fürdőszobában üti fel leggyakrabban a fejét a penész, ezért keverj súrolóporból és hipóból masszát, amit kenj fel a kritikus felületekre. Egy napig hagyd a fúgán, majd alaposan töröld át vizes szivaccsal a felületet.
Gyakran a könyvekbe is beeszi magát penészgomba. Bár eléggé körülményes megszabadulni a papíron ragadt “zöldségtől”, kukoricaliszt segítségével mégis harcba szállhatunk ellene.  Hintsünk  a lapokra a lisztből, majd egy puha kefével óvatosan dörzsöljük át a lapokat. Nemhiába fúrtak lyukakat nagyanyáink a ruhásszekrény aljára: ezzel biztosították a szellőzést a szekrényben.

Ha teletömtük cipőkkel, ruhákkal, lomokkal a mindent elrejtő szekrényünket, sajnos hamarosan a penész is felüti a fejét, főleg ha sötét helyen van a gardróbunk. Szelektáld ki a felesleges darabokat, és vidd el egy ruhagyűjtőbe. Tégy egy csokor levendulát a ruhák közé, amely távol tartja a molyokat és kellemes illatot is áraszt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.