Így neveljünk magról avokádót!

Az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt akár méteresre is megnő. Ha van még helyünk, próbáljuk ki!

Az avokádó (Persea americana) Közép- és Dél-Amerikából származik, már az aztékok is termesztették.

Neve az indián ‘ahuacate´szóra vezethető vissza. A babérfélék családjába tartozik, akárcsak a kámfor- és a fahéjfa. Nagy termetű, örökzöld fa, kifejlett példányai elérik a 18 métert. Rücskös héja miatt alligátor-körtének is nevezik.

Avokádófa terméssel

Nehéz eldönteni, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldségféle. Nem édes, nem savanykás, semmilyen hazai terméshez sem hasonlítható. Héja kemény, rücskös, majdnem páncélos. Ha kettévágjuk, fűzöld gyümölcshús tűnik elő, amelybe egy hatalmas, barna mag ágyazódik.

A növény:

Apró, hímnős virágai fakó-zöldek, és bugákban nyílnak milliós számban. Leveleiből a Karib-tenger népei forrázatot készítenek, és magas vérnyomás csökkentésére, illetve fejfájás enyhítésére fogyasztják.

Neveljünk magról avokádót, nem nehéz

Az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt akár méteresre is megnő. A magonc termésére öt-hét évig kell várni, addig edényes dísznövényként neveljük.

avokádó nevelése
Gyorsan csírázik és nő

A növény nevelése: az avokádó magját homokkal kevert tápdús földbe kell fektetni, és csupán kevés földdel fedni. A vetőláda kerüljön meleg, 20-25 fok körüli helyre.

Ha a növény már fejlesztett leveleket,  akkor csípjük le a felső levélhajtást, hogy elágazzon, és ezért szép, szabályos koronát fejlesszen. Május végén, mielőtt kikerülne a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktassuk a közvetlen napsütéshez, különben a nap megégeti a téli fényhez szokott leveleket. Az ősz beálltával világos verandán, 5-15 fok közötti hőmérsékleten neveljük.

avokádó maggal
Kiváló szendvicsekhez, salátákhoz is

Az avokádó termése:

Az avokádó első kóstolásra kissé szappanízű, de dióra is emlékeztet. Fűszerek (fokhagyma, bors, vöröshagyma, só, citromlé) hozzáadásával kiteljesedik az íze, és sokféle módon fogyasztható. Az avokádó akkor tekinthető érettnek, ha húsa vajpuha, majdnem kenhető állagú.

Gyógyító avokádó

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, igénybevett bőrt.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.