Így lehet színpompás az őszi virágoskertünk!

A virágoskerteket nemcsak tavasszal és nyáron lehet élvezni. Nagyon sok olyan növény van, mely ősszel is virágzik.

Virágzó kert ősszel is

Valójában az őszi virágoskertek nemcsak meghosszabbított virágzást nyújtanak, hanem más központi elemeket is fellelhetünk, például lombozatot, bogyókat, kérgeket, melyek további érdekes színeket adnak kertünknek. Továbbá ezek a gyönyörű őszi kertek táplálékot és menedéket is biztosítanak a vadvilágnak egy olyan időszakban, mikor az nagyon ritka.

Az őszi virágok elültetésére a legjobb időpont szeptember vége, október eleje, attól függően, hogy milyen vidéken élünk. Segítségképpen érdemes ellenőrizni a vidék éghajlatát, ez az információ több forrásból is kideríthető.
Hagymások kiültetése >>

  • Számos hideget tűrő, egyévi növény van, mely az őszi virágos kertben kitűnően mutat. Néhány ezek közül az oroszlánszáj, a körömvirág és az árvácska. Ezek az egyévi virágok több színben is megtalálhatóak, így mindenki kiválaszthatja kedvencét.  Nagyon gyorsan ledobják virágaikat, de egész ősszel virágoznak. Az olyan gumós virágok, mint a liliom, az őszi kikerics és a ciklámen szintén jól mutatnak az őszi virágoskertben. Számtalan évelő növény ősszel is virágzik, és télen is érdekes látványt biztosít. A legnépszerűbb ősszel virágzó évelő növények a következők: őszirózsakrizantém és a kanadai aranyvessző.  Ezeket kora ősszel kell elültetni.

  • Az őszirózsák és a krizantémok sűrű növényzetet alkotnak, és folyamatosan virágoznak. Mindkét virágfajta több színben is megtalálható. Az őszi rózsa színskálája igen széles: bíbor, kék, rózsaszín és piros is lehet. A krizantém is beszerezhető burgundi vörös, bronz, piros, narancssárga, rózsaszín, levendula, sárga és fehér színekben. Ha sűrűn ültetjük, nagyon erőteljes, színes látványt nyújtanak.
  • kanadai aranyvessző nagyon szívós és egész ősszel csodálatos arany és sárga virágokat bont.
  • Az erőteljes színkavalkád létrehozásához, ültessünk piros és levendula színű növényeket, például piros kerti begóniátkányabangitát vagy piros krizantémot levendula színű őszirózsával. Akik az enyhébb színeket kedvelik, kombinálhatnak arany és levendula színű virágokat. Ültessünk sárga és bronzszínű krizantémokat, pampafüvet és kanadai aranyvesszőt levendula színű őszirózsával és bíbor kasvirággal.

  • fák és a cserjék használatával további érdekes formákat és színeket adhatunk kertünknek. Miután a virágok és más növények elhervadnak, a levelek színének erős árnyalatai, a sárga, a narancs, a piros és a bíbor csodálatos látványt nyújtanak. A japán juhart és a nagylevelű csodamogyorót gyakran látni az őszi kertekben, lenyűgöző őszi lombozatuk miatt.

  • De vannak olyan rózsák, melyek színes őszi lombozattal rendelkeznek, mint például a fénylő rózsa és a veilchenblau rózsa. A levelek színe tovább fokozható, ha örökzöld hátteret biztosítunk nekik. Mikor fákat és cserjéket választunk kertünkbe, vegyük figyelembe a kéreg színét is. A hámló vagy szokatlan színű kérgek nagyon jól mutatnak az őszi virágoskertben.
  • díszfüvek szépségük csúcspontját ősszel érik el, és szintén különleges méreteket és színt visznek kertünkbe. Miután a virágzás leállt, magokat termelnek, lombozatuk pedig aranybarnává válik. A bogyók is megérnek ősszel, piros, bíbor és sárga színekben pompáznak.
  • Nagyon sok olyan talajtakaró van, melyek bogyókat termelnek, és színes leveleik vannak.
  • zöldségek is szolgálhatnak díszként, és kiegészíthetik a virágzó növényeket. A kelkáposzta színe fehér és piros között változik, lombozata pedig zöld és bíbor színű. A díszpaprikák fényes, piros gyümölcsöt termelnek, melyek beborítják a növényt, ezáltal érdekes, egyedi látványt kölcsönöznek az őszi kertnek.
  • Az őszi virágoskertet más tárgyakkal is díszíthetjük, használhatunk szobrot, hidat, köveket, lugast, stb. Ezek újabb gyújtópontokként szolgálhatnak.

Láthatjuk, hogyan hosszabbíthatjuk meg a tavaszi és nyári kertek szépségét, a felsorolt növények közül pedig jó néhány több éven keresztül pompázhat kertünkben.

Forrás: edenkert.hu