Így könnyítheted meg a visszatérést a munka világába szülés után

A gyermekvállalás még ma is mumus a munkaerőpiacon: sokszor már az állásinterjún felmerül a kérdés, hogy a jelentkező szeretne-e a jövőben gyereket vállalni.

A női munkavállalók később is félve osztják meg munkaadójukkal a gólyahírt, hiszen nem ritka, hogy válaszul a munkáltató olyan környezetet teremt, amellyel megnehezíti a visszatérést a munka világába. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője az alábbiakban tippekkel segít, hogy miként erősíthetjük munkaerőpiaci helyzetünket szülés után.

Több év főállású anyaság után nem könnyű visszatérni a munka világába. Bár a kismamákat törvény védi, így elméletben várja őket vissza munkahelyük, sajnos sokszor előfordul, hogy GYES után már nem a korábbi pozíciójuk, időarányos fizetésük, megszokott légkörük fogadja őket. Az is előfordulhat, hogy a munkahelyi hozzáállástól függetlenül nekünk változik meg az érdeklődésünk, és szeretnénk karrierünket egy másik területen folytatni. Akárhogy is alakul, fontos, hogy felkészüljünk a ránk váró kihívásokra, és könnyebben vegyük az akadályokat.

  1. Időben kezdjük el a felzárkózást!

2-3 év alatt rengeteg minden változhat, megjelenhetnek új munkamódszerek, trendek, amelyekkel fontos tisztában lennünk. Ha közeleg a visszatérés dátuma, kezdjünk el újra foglalkozni a munkánkkal, térképezzük fel, hogy mi minden történt szakmánkban az elmúlt években. Ha kellőképpen felkészülünk, már munkába állásunk pillanatában bebizonyíthatjuk, hogy kimaradás nem jelentett lemaradást szakmai fronton.

  1. Készüljünk fel mentálisan!

Az anyaság egészen más jellegű agymunka, mint amit az irodai munka megkíván. Ha tehetjük, próbáljunk meg beiktatni a napunkba néhány órát, amikor a munkánkhoz hasonló feladatokat végzünk, hogy mire odakerülünk, könnyebb legyen visszarázódni. Egy kis gyakorlás sem árt, hiszen még az Excel táblák kezeléséből is ki lehet esni, ha a számokat lecseréljük a babaápolásra.

  1. Tanuljunk!

A gyerekvállalást követő, otthon töltött évek jó alkalmat teremthetnek arra, hogy átgondoljuk, jó irányba halad-e a karrierünk, valóban ezen a területen képzeljük-e el a jövőt. Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője szerint egyre több kismama választja szülés után az OKJ-s képzéseket. 2017-ben a Perfekt Zrt. adatai szerint az OKJ-s képzésre jelentkezők több mint harmada (35%) a 25 és 34 év közöttiek közül került ki, és 32 százalék jelentkezett a 35-44 éves korosztályból is, tehát a gyermekvállalásban leginkább érintett két korosztályból. A nemek eloszlásából is jól látható, hogy jelentősen több nő választja az OKJ-s képzéseket, a jelentkezőknek csaknem 70 százalékát ők adták. Tóth Réka szerint ez a képzési forma remek lehetőség a munkaerőpiacra visszatérni tervező kismamák számára, hiszen rövid idő alatt, rugalmas időbeosztásban sajátíthatnak el piacképes szakmákat, vagy továbbképezhetik magukat. Emellett, a felnőttképzők igen gyakran kedvezményekkel hirdetik képzéseiket a kismamák számára.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.