Így kezdjen neki a mozgásnak trombózis után

A mélyvénás trombózis az egész életre kiható állapot, hiszen az tüdőembólia-veszély elhárítása után fontos, hogy a beteg a jövőben fokozottan ügyeljen életmódjára.

Hiszen ha már egyszer kialakultak a vérrögök, utána már lényegesen nagyobb eséllyel fordul elő ismételten a probléma. A prevenció ezért kiemelten fontos, ami véralvadásgátló kezelést, egészséges étkezést és rendszeres testmozgást foglal magában.

Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, ha trombózis után rá szeretnénk térni a sportos életmód útjára, azt Sekk Patrícia, a Trombózisközpont gyógytornásza osztotta meg.

Nem kell lemondani a sportolásról, sőt!

A mélyvénás trombózis több ok miatt is bekövetkezhet – hátterében húzódhat például genetikai hajlam, hormonterápia, bizonyos betegségek (pl. daganatok, diabetes, pitvarfibrilláció), de indikálhatja még a túlsúly, a dohányzás és a mozgáshiány is. Sajnos, ha valakinél egyszer már kialakult a probléma, úgy nagyobb eséllyel következik be újra, így a későbbiekben nagy hangsúlyt kell a megelőzésre fektetni.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon lehet-e trombózis után mozogni, és ha igen, akkor mit és mikor lehet elkezdeni. Az orvostudományban az utóbbi 30 évben jelentős felfogásbeli változások történtek, hiszen korábban a trombózisos betegeket hat hétig fektették, aminek igen rossz következményei lettek. 20 éve változott a felfogás, és most már minél korábban rávesszük a betegeket a rendszeres mozgásra, figyelve arra, hogy olyan mozdulatokat végezzen amik következtében a thrombus leszakadása nem fordulhat elő. mondja prof. Blaskó György.

idoskorisport

Mivel edzés hatására fokozódik a vérkeringés, ezért kifejezetten jó, ha az illető sportol – ráadásul ezáltal a túlsúlyától is megszabadulhat-, ám fontos, hogy betartson néhány alapszabályt! Az első és legfontosabb, hogy a testmozgás megkezdése előtt egyeztessen a kezelőorvosával a páciens, ugyanis több tényező is befolyásolja, hogy mikor, mit és milyen mértékben lehet űznie a betegnek. Figyelembe kell venni például azt, hogy hol alakult ki trombózis, mivel ha az alsó végtagok voltak az érintettek, akkor kerülni kell a lábak túlzott terhelését, ahogy a karokban kialakult vérrögök esetében azok extrém igénybevételével járó edzéstípusok tiltólistásak.

Továbbá fontos a fokozatosság és a mértékletesség elvét is betartani- figyelmeztet prof. Blaskó György, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat. A szakember hozzátette, hogy bár a mozgás igen jótékony hatással bír az egész szervrendszerre nézve, ám trombózis után a nagyobb megterheléssel járó versenysportok, valamint minden küzdősport, ami sérülésveszéllyel jár,  kerülendőek, csakúgy, mint a sérülésveszélyes mozgásformák a véralvadásgátlók alkalmazása miatt.

Mozogjon biztonságosan, szakember felügyeletével

Látható tehát, hogy a trombózis utáni mozgásnak a vénás keringés fokozása és a túlsúly leadása által nagy szerepe van az újabb probléma elkerülésében, ám fokozott óvatosságot igényel! Éppen ezért érdemes gyógytornász segítségével nekikezdeni a sportolásnak, aki az orvossal együttműködve biztonságos edzéstervet tud összeállítani, ami fokozza a vénás keringést.

Mivel eleinte nem szabad túl nagy terhelést róni sem a végtagra, sem a szívre, ezért kezdetben könnyed tornagyakorlatokat érdemes végezni. Nagyon hatásos például a vénás értorna, ahol légzőgyakorlatok és az alsó végtag meghatározott gyakorlatai váltják egymást megfelelő sorrendben, kihasználva az alsó végtag izompumpájának, a gravitációnak és a mély légzéseknek a vénás visszaáramlást serkentő hatását- mondja Sekk Patrícia, a Trombózisközpont gyógytornásza. A vénás értorna minden esetben személyre szabott, hiszen figyelembe kell venni a korábbi trombózis súlyosságát, valamint az egyéb betegségek fennállását is (pl. magas vérnyomás)- így a kivitelezést a súlyosabb problémák elkerülése és a maximális hatékonyság érdekében fontos, hogy hozzáértő szakember tanítsa be! Az alapelv: kimerülni nem szabad!

Amennyiben az orvos is hozzájárul, a trombózis után meghatározott idővel könnyed kardio mozgás is végezhető, természetesen a fokozatosság elvét betartva.

Mindemellett fontos a folyamatos utánkövetés és INR mérés az orvos részéről, amennyiben az illető régi típusú véralvadásgátlót használ!

Javasolt sportok Kerülendő sportok
vénás értorna bikram jóga
gyógytorna sérülésveszélyes sportok
úszás ütközéssel járó sportok (kontakt sportok, küzdősportok)
vízi aerobic hirtelen nagy erőkifejtést igénylő sportok (pl.: súlyemelés)
kerékpározás az adott végtag számára túl nagy terhelést jelentő sportok

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.