Így készül a glutén- és laktózmentes húsvéti kalács

Manapság sajnos sokaknak tiltólistás az alap húsvéti kalács, mivel érzékenyek a gluténre és/vagy a laktózra. Szerencsére ma már „mentes” kalácsot is elkészíthetünk a megfelelő anyagok felhasználásával.

Ez az ínycsiklandó illatú fonott kalács nemcsak húsvétkor kerül az asztalra. Közkedvelt pékáru hazánkban, de vannak alkalmak, amikor szinte „kötelező” része a menünek. Ilyen a húsvét is, amikor a sonka, a torma, a tojások és különféle zöldségek mellől nem hiányozhat a húsvéti kalács. Igen ám, de szokványos változatát, bármilyen sokféle módon lehet is elkészíteni, nem fogyaszthatja az, aki glutén- és/vagy laktózérzékeny.

Fotó: 123rf.com

Semmi sincs azonban veszve. Ma már kaphatók olyan lisztek és egyéb élelmiszerek, amelyekkel könnyedén kivitelezhetjük a „mentes” változatot. Lássuk, hogy készül a gluténmentes és laktózérzékenyek által is fogyasztható húsvéti kalács.

Hozzávalók: 280 gramm Nutri-Free Mix per Pane liszt, 20 gramm ugyanilyen per Dolci liszt, 1 evőkanál tápióka keményítő, 32 gramm cukor, fél csomagnál picit több Dr. Oetker por formájú élesztő, egy kis só, 1 kis kanál citromlé, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál olaj, illetve 2,5 deci laktózmentes habtejszín.

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani.

Ezzel helyettesíthető a tojás – húsvéti recept!

Tegyük a hozzávalókat egy nagyobb tálba, végül a langyos habtejszínt is öntsük hozzá. Dolgozzuk össze a tésztát géppel vagy kézzel, esetleg a hatékonyság kedvéért mindkettővel. Nem baj, ha ragadósnak tűnik, attól még jó lesz. A meggyúrt tésztát konyharuhával letakarva hagyjuk 40 percig kelni, meleg helyen. Ha megkelt, a tésztát 3 vagy 5 kisebb gombócra választjuk, majd rudakat formázunk belőlük – mindig szórjuk meg (rizs)liszttel a felületet, amin dolgozunk, hogy a tészta ne ragadjon le. Ezután összeillesztjük a rudak egyik végét, attól függően, hányat készítettük belőlük, 3-as vagy 5-ös fonatot csinálunk, elkezdjük egymáson átrakosgatni őket.

Fotó: 123rf.com

Ha készen van, kenjünk ki olajjal egy sütőformát (célszerű téglalap formájút, amibe éppen belefér a gluténmentes húsvéti kalács), helyezzük bele a fonott tésztát és kenjük le a tetejét olajos ecsettel. Ekkor már betehetjük a sütőbe, alacsony hőfokra, 10 percre. Majd vegyük ki és felvert tojással is kenjük is át a kalács felső részét. Ezután már bátran süthetjük a húsvéti kalácsot magasabb hőfokon, majd kb. 7 perc után ismét csökkentsük a hőt.

Fotó: 123rf.com

Akkor kész, amikor látványosan aranybarnára sül. Mindig egyszerűen ellenőrizhetjük, teljesen átsült-e a gluténmentes kalácsunk, ha fogvájóval beleszúrunk, s amikor kivesszük a fadarabkát, nem látunk rajta tészta nyomokat.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.