Így készítsd el a kuszkuszt!

A kuszkusz egy tipikus afrikai étel, amelyet hosszan őrölt gabonából készítenek, és különlegesen fűszerezve, hússal, zöldséggel vagy akár gyümölccsel eszik.  

Marokkóban például olyan búzadarát használnak, melyet darabosra őrölnek, majd gőzön főznek. Ez a módszer nagyon hosszadalmas és fárasztó, mert azt a darabos grízt többször meg kell főzni, hogy megfelelő állaga legyen.
Mivel a módszer elég bonyolult, hazánkban előfőzött kuszkuszt lehet vásárolni az üzletekben, amelyet otthon könnyen elkészíthetsz.

A fűszerkeverék

A legfontosabb a fűszerkeverék előkészítése, hiszen enélkül semmi íze nem lesz az ételnek! A keverékhez szükséges: szemes feketebors, gyömbér, szerecsendió, curry, marokkói fűszerek, só, fokhagymapor, erőspaprika, chili. Mozsárban keverd össze, ameddig egy egyenletes, világos barna színű por lesz belőle.

couscous_salad

A kuszkusz elkészítése

A legegyszerűbb módszer a félkész kuszkus elkészítésére hasonlít a rizséhez. Tegyél egy kis vajat egy serpenyőbe, bele a kuszkuszt, pirítsd meg kicsit, engedd fel vízzel és főzd addig, míg felszíja a vizet. A legjobb viszont, ha a tasakon feltüntetett módszer alapján készíted el, hogy biztosan valami ehető legyen belőle.
Miután a kuszkusz elkészült, hagyd kihűlni, tegyél rá pár csepp citromlevet, olajat és a fűszerkeveréket (ha nem raktad már bele főzéskor).

Tálalás

A kuszkusz mellé nagyon sok mindent fel lehet szolgálni, friss zöldségeket és gyümölcsöket, húst vagy halat vagy akár csokoládét vagy vaníliakrémet.
Készíthetsz belőle salátát is, paradicsom, uborka, hagyma, menta és petrezselyem hozzáadásával: a zöldségeket felvágod és belekevered a kuszkuszba, majd hagyod hűlni egy órát.
Ugyancsak elkészíthető vajban és fokhagymában pirított tengeri gyümölcsökkel is, roston sült vagy főtt hallal, konzerves tonhallal vagy különböző zöldségekkel.
Ne félj egzotikus ételeket főzni, kellemesen fogsz csalódni bennük!

Forrás: