Így is védekezhetsz! – a módszerek folytatódnak

A fogamzásgátlási lehetőségek közül is megvannak a lekedveltebbek és legnépszerűbbek, de vajon melyek számítanak a legbiztonságosabbnak is egyben?

Hüvelybe felhelyezhető tabletta, kúp, gél

A védőeszköz ezekben a formákban kapható – A közösülés előtt nagyjából negyed órával kell felhelyezni a hüvelybe, és a spermiumok lelassítása, leállítása által véd – hatásuk átlagosan három órán át megmarad.  Elsősorban ritka szexuális érintkezésnél javasolt, biztonsággal ajánlott a vérzés előtti napokban. Nem olyan biztonságos, mint a hormonális fogamzásgátlók, és a betegségekkel szemben sem véd, valamint fontos az időkorlát, ami megzavarhatja az együttlétek spontaneitását.

Női pesszárium

A méhnyakra helyezik fel, amihez hozzátapad, megakadályozza a spermiumok méhbe jutását. Fontos a megfelelő alkalmazása, főként stabil kapcsolatban ajánlott. Hátránya, hogy az aktus előtt egy-két perc szükséges a felhelyezéséhez.

Spirál

Általában már szült nőknek ajánlják. Nőgyógyász helyezi fel a T alakú műanyag eszközt, amely vagy rézszállal van körbetekerve, vagy hormont tartalmaz. Megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását, megöli az ondósejteket. Viszonylag nagy biztonságot nyújt. Gyulladás azonban gyakran előfordulhat.

Méhen belüli eszköz vagy hurok

Hazánkban már inkább csak azoknak a nőknek ajánlják, akik már szültek. Használható korlátlan ideig, és az eszköz idejében eltávolításával megelőzhető a vérzészavar, gyulladás vagy fémallergia. Hátránya azonban az esetleges nem kívánt terhesség is. Speciális fajtája a hormonnal bevont méhen belüli eszköz, ez fokozottabban véd az utóbbi ellen. Menstruáció kimaradása, és az első hónapokban pecsételő vérzés előfordulhat.

Egyéb módszerek

A hőmérőmódszer abból áll, hogy a reggeli ébredési hőmérsékletet kell mérni  – ez a peteérést követően a ciklus 2. felétől emelkedik -, és közben hüvelyváladékot kell megfigyelni. Csak helyes használat esetén nyújt biztonságot. Nagy gyakorlatot igényel, de a termékeny napok meghatározására is alkalmas.

Az esemény után tabletták is megbízhatónak számítanak, ám hormontartalmuk miatt nem éri meg sűrűn alkalmazni őket.

A tudomány fejlődésével ma már számos módszert választhatunk a nem kívánt terhesség megelőzésére. Ám a legbiztosabb, ha szakértő, azaz orvosunk, nőgyógyászunk véleményét is kikérjük a témáról. Minden bizonnyal olyan módszert fog ajánlani, ami számunkra a legoptimálisabb, igazodva igényeinkhez, egészségi állapotunkhoz és korunkhoz.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.