Így gondozzuk a leandert

A leander (Nerium oleander) Dél-Európa, mediterrán vidékeiről származó meleg és nap igényes növény. Hazánkban is kedvelt feltűnő virágzata, dekoratív formája miatt.

Milyen az ideális hely a leander számára?

Elhelyezésekor, olyan helyet kell választani, ahol bőségesen juthat napfényhez, mivel virágzásához elengedhetetlen a meleg és a sok napsütés. Arra azonban figyeljük, hogy olyan helyet keressünk számára, ahol nem éri eső, mivel a sziromlevelek könnyen bebarnulhatnak, ha az esőcseppek összeragasztják őket.

Teleltetés

A hőmérsékletre érzékeny, ezért fagymentes, védett helyen kell teleltetni, a szabadba tavasszal kerülhet újra, amikor már nem fenyegeti fagy. A teleltetés után, levelei egy részét ledobja, ettől nem kell megijedni, ha azonban nem jelennek meg az ágon rügyduzzanatok néhány nap elteltével, akkor azt a hajtást teljesen el kell távolítani.

Öntözés és tápoldatozás

A leander amellett, hogy meleg és fényigényes növény, sok tápanyagot valamint vizet is igényel a megfelelő fejlődéshez, különösen nyáron, amikor rengeteg vizet párologtat el. Ha nem biztosítjuk számára megfelelő öntözővíz mennyiséget, könnyen előidézhetjük a levelek elvesztését. A megfelelő tápanyagmennyiséget heti egyszeri tápoldatozással biztosíthatjuk.

Metszés

Ahhoz, hogy elérjük növényünk szép bokros formáját, és elősegítsük bő virágzását metszeni is kell. Mivel a leander előző évi hajtásain virágzik, ezért tavasszal érdemes visszavágni a hajtásokat. Legmegfelelőbb metszési mód a harmadoló metszés, ekkor minden második oldalhajtás kétharmadát, míg a többi hajtás egyharmadát távolítjuk el.

leander

Átültetés, szaporítás

Átültetésére akkor kell sort keríteni, amikor a gyökérzet, már teljes földjét behálózta. Válasszunk számára nagyobb edényt, ültető közegnek pedig agyagos, tápanyagban gazdag földet. Szaporítani a levágott hajtások segítségével lehet dugványozással, augusztus derekán.

A leander leggyakoribb kártevői

A leandert előszeretettel veszik célba a kártevők, melyek közül a takácsatka és a pajzstetű a legjellemzőbb. Takácsatkák ellen a fertőzött hajtás visszavágásával, valamint atkaölő szerrel védekezhetünk. A pajzstetvek ellen hatásos lehet a langyos, szappanos vizes lemosás, ha ezzel nem érjük el a kívánt hatást, akkor vessünk csak be rovarölő szert.

Forrás: CityGreen