Így edzik magukat az orosz téli úszók

Oroszország már régről ismert a jeges vizeiben előszeretettel fürdőző polgárairól. Most azonban úgy tűnik tovább bővül a repertoár: az életveszélyesen hideg vízben ülve sakkoznak a bátor úszók. Úgy tartják ugyanis, hogy az öt fok körüli víz, és az átlagosan 10 perces játékidő fejleszti a mentális képességeiket és a fizikai erőnlétüket.

Új módszert találtak az állóképességük és koncentrációjuk fejlesztésére az orosz téli úszók:

A jeges vízben sakkozást. Olyan nyugalommal sakkoznak a jéghideg vízben, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog a világon.
Az uráli Jekatyerinburg melletti tóban az 5 fok körüli vízben mártóztak meg egy-egy játszma erejéig, ezzel próbára téve a szellemi és fizikai képességeiket. 

sakk

A Denisz nevű úszó így foglalta össze a dolgot:

“Ennek az előnye az, hogy dolgoznod kell a mentális és fizikai kitartásodon, hogy lásd a szervezeted mennyire van felkészülve, hogy ellenálljon minden akadálynak, amit az élet hozhat.”– mondta el a kamerának, miközben az ellenfele a következő lépését fontolgatta.

Kimondottan segít koncentrálni. Ki lehet dolgozni egy módszert arra, hogy minél tovább bírd a vízben, ez egy óriási előnye a sakknak. Mielőtt bemennél, a félelem dolgozik benned, majd miután az elmúlik, elindul a tűrés és a kitartás próbája.” – mondta Roma, Denisz ellenfele.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.