Igaz-e? – 10 egészségügyi mítosz, amiről tudnunk kell

Vajon valóban nyolc pohár vizet kell meginnunk naponta? Mit kezdjünk a tojással, szabad sokat enni belőle, vagy sem? Káros-e a dezodor? Az alábbiakban választ kapunk ezekre a meglehetősen égető kérdésekre. Íme tíz egészségügyi mítosz, melyről nap mint nap hallhatunk.

Naponta látnak napvilágot újabb és újabb hírek, információk arról, mi egészséges ránk nézve és mi kevésbé. Lassan nehéz eldönteni, igaz vagy sem egy egészséggel kapcsolatos felfedezésLássunk 10 gyakori állítást, melyek a mindennapokban befolyásolhatnak bennünket.

1.”Igyunk napi 8 pohár vizet!”

Az igazság ezen egészségügyi mítosszal kapcsolatban az, hogy a poharakat nem kell számolni. Kutatók szerint, ha minden alkalommal iszunk, amikor kicsit is szomjasak vagyunk, egészségesek és hidratáltak maradunk. A vízben gazdag ételek, így a leves, gyümölcs, zöldség is hozzáadódik a napi folyadékfogyasztáshoz, ahogyan a gyümölcslé, tea, kávé is. Ha a vizeletünk sötét színű, valószínűleg nem járunk eleget vécére, túl aktívak vagyunk vagy forró környezetben élünk.

viz7

2.”A tojás rossz a szívre nézve”

Ha napi 1-2 tojást megeszünk, attól nem lesz gondja a szívünknek, egészséges ember lévén. Az egészségügyi mítosz alapja, hogy a sárgában valóban van koleszterin, de többségünk számára az egy-két tojás, különösen más zsírokkal keveredve egyéb ételekből, nem jelent veszélyt. Sőt, a tojásban fontos tápanyagok vannak, így Omega-3 zsírsav is – amely csökkenti a szívbetegség esélyét.

3.”Az izzadásgátlók emlőrákot okoznak”

Egyes kutatók szerint a dezodorokban található kémiai anyagok beszívódnak a bőrbe a hónaljon át, s végül rákot okozhatnak. Ugyanakkor bizonyítékot nem találtak arra, hogy az izzadásgátlók miatt valóban félnünk kellene a daganattól.

4.”A sok hideg megbetegít”

Nem számít, mit mondott annak idején nagyanyánk, ha sok időt töltünk a hidegben, attól még nem leszünk betegek. Sőt, egy tanulmány szerint, ha egészséges emberek számos órát töltenek fagy közeli hőmérsékleten, immunrendszerükben fokozott vírussal szembeni aktivitás indul el. Vagyis, előbb lehetünk betegek beltérben, ahol a baktériumokat könnyebb átadni egymásnak.

5.”Naponta van szükségünk multivitaminra”

Lehet, azt hallottuk, hogy a multivitamin-készítmények pótolnak mindent, amit nem kap meg a szervezet. Persze, ha valamire kiemelten szükségünk van – például terhes nőknek folsavra -, szedjük azokat. De érdemes tudni, hogy a megfelelő vitaminokat egyszerűen beszerezhetjük a gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonával, dióval, egészséges olajokkal teli étrendből.

6.”Együnk reggelit a fogyásért!”

Bizonyos embereknek valóban segíthet a diétában, mert csökkenti az éhségérzetet. Aki reggelizik, az nem eszik túl sokat ebédre és vacsorára sem. Vagyis, nagyjából 400 kalóriával fogyasztanak kevesebbet naponta. Az egészségügyi mítosz tehát nem feltétlenül mítosz: van, akinek beválik ez a módszer.

7.”A zöld váladék fertőzést jelent”

Nem helyettesíti semmi az alapos laborvizsgálatot. Az egészségügyi mítosz alapja talán az, hogy tanulmányok szerint a zöld és sárgás váladék gyakoribb bizonyos bakteriális fertőzéseknél. De ez még nem biztos jele, hogy ez az, és antibiotikumra van szükségünk. A szinusz fertőzés például áttetsző váladékot okoz, a megfázás pedig sokszor zöldet.

8.”A cukor hiperaktívvá teszi a gyerekeket”

A cukor valóban nem jó a csemetéknek, ám kutatások szerint nem ez váltja ki, hogy aktívabban viselkedjenek, ez csupán egészségügyi mítosz. Noha sok szülő érzi úgy, hogy van kapcsolat a kettő között, sokszor éppen azt várják, hogy édesség fogyasztás után rossz a gyerekek magatartása – és valóban, ők pedig már ki vannak hegyezve a dologra.

9.”A vécéülőke megbetegít”

Ne stresszeljünk, ha nem tudjuk valamivel lefedni az ülőkét. Többnyire tiszták, sokkal kevesebb gondot okozhatnak, mint egy kilincs, vagy a padló, amely E. coli, norovírussal-, vagy influenza vírussal lehet borított. Érdemes inkább a kezünket papírba tekerni, mielőtt lenyomjuk a kilincset, utána pedig használjunk kézfertőtlenítő gélt.

10.”Az ízületek ropogtatása arthritist okoz”

Az a bizonyos hang zavaró lehet, de nem az, aminek tűnik – vagyis nem a csontok és az ízületek dörzsölése okozza. A csontok közötti gázbuborékból ered. Tanulmányok szerint csupán egészségügyi mítosz, hogy nem előnyös az ízületek ropogtatása – ha jól esik, csináljuk. Ám fájdalom esetén forduljunk orvoshoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php