Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg

A hidegfrontra érzékenyeknél a mai időjárás legáltalánosabb panaszaként fejfájás, migrén jelentkezhet.

Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi.

idojaras_esernyok

Éjjel átmenetileg több helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. Az éjszaka második felétől nyugat felől ugyanakkor újabb felhő- és csapadékzóna érkezik, amely kelet felé vonul. Emiatt napközben erősen felhős vagy borult lesz az ég, kezdetben többfelé, a déli óráktól egyre inkább csak délen és keleten várható eső, zápor, délkeleten egy-egy zivatar is lehet. Reggel, délelőtt a Tiszántúlon és északkeleten, délután az északnyugati megyékben valószínű napsütés. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol, illetve zivatar környékén viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, de északkeleten ennél kissé melegebb is lehet.

sotet_felhok_idojaras

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan alakul ki záporeső, majd az időszak végén megnövekszik a felhőzet, és több helyen valószínű zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között alakul, de a keddre virradó éjszaka a fagyzugokban gyenge fagy is lehet, majd csütörtökön 5, 10 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 19, csütörtökön 17 és 22 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. május 13. 15,8 °C -1,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 31,8 °C (1945) legalacsonyabb  hőmérséklet: -0,4 °C (1978)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.