Szex szívbetegen is?

A szexuális aktivitás általában nem veszélyes a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek – derült ki az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) legutóbbi állásfoglalásából.

A betegeknek előzőleg azonban tanácsos elmenniük egy orvosi ellenőrzésre, mivel bizonyos érrendszeri betegségek esetében a szex problémákat is okozhat. Az Amerikai Szív Szövetség emellett azt is hozzátette, hogy további kutatásokra van még szükség, hogy megértsék, a szexuális élet milyen hatással van a beteg nőkre illetve az idősebb korosztályra.

"A legtöbb páciens esetében a kockázat csekély" – jegyezte meg Dr. Glenn Levine, a Baylor Egyetem Orvosi Karának professzora, a közlemény szerzője. "A legtöbb stabil állapotú szívbeteg számára biztonságos a szexuális élet, vagy más hasonló enyhe fizikai aktivitás, mint például a séta vagy a lépcsőzés."

zahzayxd1

A szívbetegek többnyire nem beszélnek a szexuális kockázati tényezőről, pedig sokan gondolnak rá. Levin szerint ezért fontos, hogy a felmerülő félelmeket szakemberekkel vitassák meg, akik támogathatják és bátoríthatják őket. Az akut szívrohamok például csak kevesebb, mint 1 százaléka kapcsolható a szexuális együttlétekhez. Azoknál azonban, akiknél a szívroham szex közben következett be, nagyobb az esély, hogy újból szívrohamot kapnak egy szexuális aktus során, amibe akár már bele is halhatnak.

Érdekes egyébként, hogy a kutatások során azt találták, hogy az ilyen – szexuális együttlét alatt bekövetkező – hirtelen szívhalál általában a férfiakat érinti, ráadásul többnyire valamilyen házasságon kívüli alkalommal. "A legtöbb eset fiatalabb partnerrel, ismeretlen környezetben és alkohol vagy túlzott ételfogyasztás után fordul elő" – olvasható a közleményben.

A kutatók többször is hangsúlyozták, hogy minden beteg konzultáljon a témáról a kezelőorvosával, mielőtt aktív szexuális életet élne. Az állásfoglalás bővebben a Circulation legutóbbi számában olvasható.

Forrás: