“Rákos vagyok… Fáj majd a szex is?”

Természetes, hogy a rossz hír miatt lesújtott, beteg embernek nincs kedve szeretkezni. Vagy mégis?

Annak, akivel nemrég közölték, hogy rákban szenved, kisebb gondja is nagyobb annál, hogy foglalkozzon a szexuális életével, hiszen a tét az élete. Kezdetben legalábbis, nem törődik a szexszel. Később azonban igényt érezhet rá, de nem biztos, hogy hozzá mer kezdeni. Természetes, hogy a rák okoz szexuális problémákat.

A beteg számára egy sokk, amikor megtudja, hogy rákos, vagy valamilyen egyéb, súlyos betegségben szenved. Élete hirtelen megváltozik, a kezelések, a vizsgálatok, a gyógyszerek veszik át benne a főszerepet. Minden figyelme erre irányul.

Félelmet, szorongást okozó szituációról van szó, amely természetes módon háttérbe szoríthatja egy időre a testi szerelmet. Ám idővel, amint a beteg túlesett az első sokkon, kissé megerősödött lelkileg és képes bizakodva tekinteni a jövőbe, szeretne visszatérni a normális életéhez, a szex iránti érdeklődés is újjáéledhet. Ám nem könnyű egy beteggel a szexuális élet, főként, ha gyakran fáradt és fájdalmai vannak.

Okoz-e rák gondokat a párkapcsolatban?

A legtöbb kapcsolatban a komoly betegség szorongáshoz, aggodalmaskodáshoz, állandó félelemérzethez, bizonytalansághoz vezet. Sőt, a beteg attól is félhet, hogy a partner akaratlanul is sérülést okoz neki szex közben. Még a felgyógyulás után is megtörténhet, hogy attól tart, újra kitör rajta a betegség a szex hatására.

Ezek irracionális félelmek, de léteznek. Arra is gondolhat a beteg, hogy megfertőzheti partnerét. A kapcsolat egy időre megrekedhet. Nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben a felek beszéljenek egymással és az orvossal, és tisztázzák, mi az, ami ártalmas lehet és mi nem a betegség mellett!

Veszélyes lehet a szex, ha valaki rákos?

Hacsak a rák nem a nemi szervek környékét érinti, aggodalomra nincs ok, a partnerrel folytatható a szexuális élet. Ha a beteg biztos akar lenni a dolgában, kérdezze meg az orvosát, lehetőleg még azelőtt, hogy bármilyen beavatkozás történt volna, illetve elkezdődött volna a kemoterápia!

Sajnos, sok orvos érzi magát kellemetlenül a téma hallatán, ezért olykor jobb a nővérrel, tanácsadóval beszélni róla. Fontos, hogy a beteg megfelelően informálva legyen, és megfelelő konzekvenciákat vonjon le rövid- és hosszútávon!

Természetesen tudni akarja, hogy milyen hatása van a ráknak élete minden területére. Azt is tudni akarja, milyen hatással lehet a betegség kezelése szexuális életére, és termékenységére.

Okozhat a rák, gyógyulás után problémát?

Amennyiben valakit kikezeltek a rákból, mégis gondjai vannak szex terén, segíthet, ha feltesz magának bizonyos kérdéseket. Vajon problémái a rák (vagy egyéb súlyos betegség) eredményeképpen keletkeztek, vagy más oka lehet?

Segíthet, ha megpróbál maszturbáció útján orgazmushoz jutni. Ha ez működik, az annak a jele, hogy az alap dolgokkal nincs baj, a „szexuális apparátus” működőképes. Ha nehézségek vannak, akkor ki kell deríteni, hogy a rák maga, a rák kezelése, vagy egyéb probléma okozza-e azokat – például pszichológiai okok.

Mi a teendő, ha a rák maradandó gondot okozott?

Ha például, egy férfinél impotenciát okoz a rákból kigyógyítás, ne feledje: ez nem egyenlő az érzései elvesztésével! Az impotencia kezelésének pedig ma már vannak hatékony módszerei. Azt is tudnia kell, hogy a partnere ugyanúgy szereti őt ezután is, és segíthet neki orgazmushoz jutni más módokon is, nemcsak aktus útján.

Lehetséges a szexuális kapcsolat úgy is, ha a nemi szervek működése nem olyan, mint rég. Fontos megemlíteni, hogy az ilyen gondokkal küzdő embereknek érdemes összebarátkozni olyanokkal, akik hasonló megpróbáltatásokon mentek keresztül! Tudnak adni néhány jó tanácsot!

Nők és rákkezelés – Melyek a lehetséges szexuális mellékhatások?

Forrás: https://napidoktor.hu/index