Nem biztos, hogy ugyanolyan – de legyen szex szülés után!

Egy kisbaba születése alapjaiban változtatja meg egy pár kapcsolatát. Igazi kihívás mindent elvégezni, amit azelőtt, miközben a kicsiről is gondoskodni kell. Hogyan történik a szex szülés után?

Nem titok, hogy amikor gyermek érkezik a családba, alaposan újra kell tervezni. A baba gondozása sok időt vesz el, rengeteg energia kell hozzá, amelyet korábban az újdonsült édesanya a párjára fordíthatott. „A szex szülés után való visszaállítása a kisbaba érkezése miatt valódi kihívás a legtöbb pár számára. Nehéz, de megoldható” – vélekedik Gail Saltz, a New York-i Presbiteriánus Kórház és Weill Cornell Medical Center orvosa, aki egyben szex terapeuta és könyvszerző a témában.

Magunkkal és a testünkkel szemben ésszerű elvárásaink vannak, szeretnénk visszaállítani a szexuális életünket is. Első ránézésre nem tűnik könnyűnek.

Szex szülés után – így kezdjük újra

1.Mielőtt újrakezdenénk a szexet, győződjünk meg arról, hogy nem áll fenn semmilyen szülés utáni hüvelyfolyás (gyermekágyi folyás). A legtöbb nő a kisbaba világrajötte utáni 4-6 héten belül képes visszatérni a szexhez, attól függetlenül, hogy természetes úton szült vagy császármetszéssel.

Ha azonban fennáll a hüvelyi folyás, fertőzés kockázatának teszi ki magát a szexszel. A nők egy része több öltést is kap a szülés során, ezért ez hosszabb időre eltolhatja a szeretkezés újrakezdését.

2.Az álmosság sem a szex „malmára hajtja a vizet”. A kimerültség valóban sokat tesz azért, hogy az együttlét elmaradjon. A kisbaba gondozása, az éjszakázások sok energiát vesznek el. A csecsemőket hónapokon át 2-3 óránként etetni kell. 30 százalékuk nem alussza végig az éjszakát 9 hónapon át. Az alváshiány pedig képes kioltani a vágyat.

Fotó: 123rf.com

3.Az édesapákat jobban érdekli a szex, még ha fáradtak is. A férfiak igénylik a szeretkezést, hogy érzelmileg közel érezzék magukat partnerükhöz és relaxáljanak. Számukra egy gyors inger is elég, hogy hangulatba kerüljenek, míg a nőknek szükségük van előjátékra, hogy izgalomba jöjjenek.

4.A fáradtságot mindenki megérti – de beszéljünk partnerünkkel arról, hogy ez befolyásolja szexuális vágyunkat. Lehetőséget kell adni arra, hogy az anyuka többet pihenhessen és a szeretkezéshez is legyen kedve. Kérjük meg a párunkat, hogy ügyeljen a babára, amíg egy kicsit pihenünk, vagy szeretkezzünk reggel, miután volt módunk aludni.

Megvan az esélye, hogy a kisbaba fel fog ébredni, miközben igyekszünk egymásra időt szánni, ezért hasznos ötlet az is, ha a családot, a közeli barátokat megkérjük, vagy egy babysitter-t fogadunk időnként, vigyázzon a gyermekre, amíg egy kicsit kettesben vagyunk.

5.Szülés után az ösztrogén szintje csökken. Ez problémát okozhat a hüvely nedvesedésében, így a szex kevésbé lehet élvezetes, sőt még fájdalmat is okozhat. „Ezek a problémák azonban általában elmúlnak, ha a szoptatás abbamarad, illetve a menstruáció visszatér” – bátorít Elisa Ross orvos, a Cleveland klinika munkatársa. Az azt megelőző időszakban érdemes síkosítót használni az irritáció csökkentésére.

A hormonális változások eredménye lehet a szülés utáni depresszió – az anya szomorúnak, szorongónak érzi magát, ingerlékennyé válik. Ezek az érzések befolyással lehetnek a vágyra, az állapot heteken vagy hónapokon át fennállhat. Mindenképp konzultáljunk orvosunkkal, ha depressziót, szorongást észlelünk magunkon a gyermek születése után.

6.A szoptatás a gyermek számára nagyon előnyös, az anyának pedig segít abban, hogy még közelibb kötelék alakuljon ki a csecsemőjével. Ám a szexet befolyásolhatja – az állandó szoptatás és a tej leszívása a melleket érzékenyebbé teheti, a nő nem kívánhatja, hogy megérintsék. Ha a szivárgás vagy az érzékenység miatt aggódunk, próbáljuk meg szex közben fennhagyni a melltartónkat. Az energia miatt, amelyet a szoptatásra fordít, sok anyuka érezheti úgy, hogy ő már sokkal inkább egy etetőgép, mint kívánatos nő. Ez semmiképp sem válik a szexuális élet előnyére.

Fotó: 123rf.com

7.Változások történnek, kívül belül – természetes, hogy az újdonsült édesanya nem érzi tökéletesen magát, hiszen teste kissé biztosan megváltozott. Az is fontos, hogyan éli ezt meg. Egy átlagos terhesség alatt a nők 11-15 kilót híznak és sokaknál kialakulnak a terhességi csíkok is. A császármetszés szintén nyomot hagyhat. Emiatt az anya nem érzi úgy, hogy olyan lenne, mint régen, sőt, csügged a megjelenése miatt.

Reálisan nézve partnerünk még mindig szexinek lát bennünket, de persze nyugodtan vegyünk igénybe segítséget, hogy visszanyerjük korábbi alakunkat. Egy tapasztalt edző például tudja, milyen gyakorlatokra, étrendre van szükségünk. Miközben edzünk, a párunk vagy egy családtag vigyázhat a gyermekre. De vásárolhatunk olyan fehérneműt is, amely a kevésbé tetszetős részeinket eltakarja.

A hüvelyi szülés gyakran kinyújtja a hüvely falát, ezért csökkenhet a szexuális élvezet. Időbe telik, mire az izmok tónusa visszaáll. Egyes nőknél ez nem történik meg – mondja Dr. Ross. Segíteni azonban lehet a medence izmain, ha Kegel gyakorlatokat végzünk. Gyógyító hatású a területre nézve akkor is, ha az öltéseket kapott.

8.Legyünk őszinték abban, mi zavar bennünket! Bizonyos esetekben az érdeklődés hiánya nemcsak fizikai okoknak köszönhető az anyánál. Az is lehet, hogy a kapcsolatban történtek olyan változások, amelyek visszatartják. Érdemes megkérdeznünk magunktól őszintén: mi tart vissza bennünket, mi annyira kényelmetlen, hogy nem kívánjuk a szexet a partnerünkkel? Dr. Saltz szerint jellemző érzés a harag, amiért otthon ragadunk és csak a pelenkázás és a szoptatás tölti ki a napunkat, miközben a párunk több időt tölt házon kívül és más emberekkel is találkozik.

9.Kommunikáljunk a párunkkal – osszuk meg vele érzéseinket. Mit érzünk a testünk kapcsán, a mentális fáradtságot és egyéb problémáinkat is beszéljük meg vele. Ez ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy csapatban dolgozzunk a családi béke megteremtéséért, egy új élet kialakításáért. Amennyiben a beszélgetéssel gondunk van, igénybe vehetjük egy terapeuta segítségét is. Sőt, sokszor kifejezetten tanácsos segítséget kérni a kisebb problémák orvoslása végett, mielőtt akkorára nőnek, hogy már nem tudjuk azokat kontrollálni.

10.Fedezzük fel a lehetőségeket. A szex nemcsak a közösülésről szól – hanem egymás kényeztetéséről, ennek pedig több módja is van. Az orális szex, a kézi stimuláció, az erotikus masszázs. Még ha nem is érezzük magunkat igazán jól, próbáljuk felvenni a kontaktust csókkal, öleléssel, kézfogással, dédelgetéssel.

Fotó: 123rf.com

11.Ütemezzük be a szexet. Az első év a babával emocionálisan és fizikailag is megterhelő. Sok pár ébred rá arra, hogy szexuális életük már nem olyan, mint azelőtt. A legtöbb probléma, ami a szülés után észlelhető, egy éven belül azért javulást mutat. A szex szülés után nem feltétlenül ugyanolyan, mint korábban, érdemes például időpontot egyeztetnünk a szexre a korábbi spontaneitás helyett. Talán nem hangzik romantikusan, de egy szükséges módszer ahhoz, hogy az intimitás ne hiányozzon az életünkből.

12. Fogadjuk el az új élethelyzetet. Egy kisgyermekkel az élet nem olyan, mint korábban volt – a szex is ritkább lehet, mint egykor. Ha a szülők közül mindketten elégedettek ezzel a gyakorisággal, minden rendben. „Ez nem arról szól, hányszor vagyunk együtt, hanem arról, mennyire boldogtalanok lehetünk, ha teljesen kihagyjuk a szexet – mondja Dr. Saltz. – Ha a partnerek közül az egyik elutasítva érzi magát, az gyengeséget, sebezhetőséget teremt a kapcsolatban. A problémát meg kell oldani, mielőtt túl késő lesz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php