Mit tenne Samantha a helyemben?

Tudósok azt tanácsolják, hogy azok a párok, akik nehezen beszélnek meg egymással szexuális témájú kérdéseket, nézzenek gyakrabban tévésorozatokat.

Egy vizsgálat szerint ugyanis, azok az egyetemisták, akik a Szex és New York rendszeres nézői, sokkal magabiztosabban tudnak intim témákról beszélgetni egymás között. Emily Moyer-Gusé, a Journal of Communication című lap június számában olvasható tanulmány szerzője, az Ohio Állami Egyetem munkatársa így nyilatkozott: „A szórakoztató műsorok egyik nagy ereje abban rejlik, hogy az emberek olyan dolgokról kezdenek beszélgetni, amiről addig nem tették, mivel azonosulnak a szereplőkkel, és átveszik gondolataikat.”

A tanulmányba 243, átlagosan húszéves főiskolást vontak be, akiknek egy a sikeres sorozatból célzatosan kiválasztott epizód három különböző verzióját vetítették le.

shutterstock_16456201

Az egyikben Miranda és Samantha barátokkal, orvosokkal és szexpartnerükkel beszélgetett a szexuális úton terjedő betegségekről, mint amilyen a klamídia és a HIV vírus.  A másik verzióban szintén előfordultak ezek a betegségek, de abban nem szerepelt olyan jelenet, ahol mindezt a barátok bárkivel is megbeszélték volna. A harmadik verzió nézői olyan jelenet láttak, amelyben egyáltalán nem is volt szó ezekről a fertőzésekről.

A kísérlet résztvevői rögtön a kísérlet után, és két hét elteltével is kitöltöttek egy-egy kérdőívet, és kiderült, hogy akik a legelső verziót látták, azoknak majdnem 46 százaléka az azt követő napokban beszélt ilyen témákról a partnerével, a második verziót nézők közül csupán a 21 százalék tett így, míg a harmadik csoportnak mindössze 15 százaléka. Az epizódok megtekintése után azok, akik azonosultak a szereplőkkel, arról számoltak be, hogy sokkal magabiztosabban mertek előhozakodni párjuk, barátjuk, orvosuk előtt a fenti témákkal.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.