Miért szeretik a gömbölyű feneket a pasik?

A férfiak általában a gömbölyűbb vonalakat részesítik előnyben a nőknél. De elgondolkodtunk már azon, hogy miért? A homokóra alkat a kutatók szerint arról árulkodik, hogy a nő nagyobb túlélő.

Bizonyára sokszor megfigyeltük már, hogy a férfiakat természetszerűleg jobban vonzzák a kerekded hátsóval, gömbölyű vonalakkal rendelkező nők. Az elmélet szerint optimális a 45,5 fokos gömbölyödés a hát és a fenék között – ami nem feltétlenül nagy feneket jelent, emelik ki az Austin-i Texasi Egyetem kutatói.

A gömbölyded vonalaknak evolúciós szempontból is van előnyük: amellett, hogy az ilyen alkattal rendelkező hölgy több gyermek kihordására alkalmas, ez a felépítés tette lehetővé a terhes nők számára, hogy jól egyensúlyozzák a súlyukat a csípőn – magyarázta David Lewis tanulmányvezető, az egyetem öregdiákja, aki jelenleg a törökországi Bilkent egyetemén pszichológus.

„Az ilyen nők hatékonyabbak voltak az ételgyűjtésben terhesség alatt is és kevésbé szenvedtek gerincsérülést – mondta el az egyetem közleményében a szakember. – Azok a férfiak, akik ezeket a nőket preferálták, olyan társat kaptak, aki jobban gondoskodhatott az utódokról és kihordhatott több terhességet is sérülés nélkül.”

Az előnyben részesített forma az évezredek során alakult ki, de úgy tűnik, a férfiak ma is így éreznek – hangsúlyozták a kutatók.

Következtetéseiket egy kétrészes tanulmányból szűrték le, melyben 100 férfit kértek arra, hogy nézzenek meg nőkről készült fotókat és értékeljék vonzerejüket. A 45,5 fokos hátsóval rendelkező hölgyeket találták a leginkább vonzónak. Ezután a kutatók azt a következtetést vonták le – egy 200 férfiból álló csoport „szavazatai” alapján – hogy ezt a görbületet preferálják a férfiak leginkább attól függetlenül, mekkora a nő feneke.

„Ebben a kutatásban lenyűgöző, hogy egy újabb tudományos illusztráció,  mely közeli betekintést ad az ember szex-differenciáltságába – ebben az esetben az ágyéki görbület kapcsán, és arról is árulkodik, mennyire nem változik az, ami évezredek óta természetszerűleg vonzó” – fogalmazott David Buss, a Texas-i egyetem pszichológia professzora.

Mindez egyre növekvő bizonyíték arra is, hogy a szépség nem teljesen tetszőleges, hanem következetes és adaptív logikája van.

A tanulmányt az Evolution and Human Behavior szaklap közölte.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.