Kell a latex?

Alternatívák óvszer ügyben. Érdemes végiggondolni, hogy mi a különbség a latex és nem latex anyagból készült óvszer között. Az óvszer piac továbbra is virágzik, hiszen sosem árt, ha lapul egy darab a zsebben.

Válasszunk bármilyen márkát, valamennyi gumi megfelel az előírásoknak mind a tartósság, mind a terhelhetőség szempontjából. Ezeken felül ugyancsak fontos, hogy használatukkal kizárhatóak a nemi úton terjedő betegségek! Az alapvető hasonlóságok ellenére mégis van miből válogatnunk, sőt az óvszergyártók már gondolnak a latexre érzékeny emberekre is!

Latex-teszt

Alternatívák ugyan léteznek, de valamennyi esetében áldozatokat kell hoznunk igényeinket tekintve, mivel egyik verzió sem rendelkezik a latex összes pozitívumával. Egyes esetekben nagyobb esély van a szakadásra, vagy kevésbé nyúlik és illeszkedik viselőjére, illetve csak kevés alternatívánál figyelhető meg a nemi betegségekkel szembeni teljes védelem.

Poliuretán óvszer

A kereskedelemben már több változata megtalálható, és talán ez az egyik óvszer, melynek a leginkább megegyeznek tulajdonságai a latexszel. Ezen felül a poliuretán gumi ugyancsak véd vírus útján terjedő a nemi betegségektől. Tehát azok, akiknél tiltólistán szerepel a latex, érdemes erre az óvszerre váltani!

szex_katt21

Báránybőrbe bújva

Eleinte természetes alapanyagokból készültek az óvszerek, melyek többnyire állatok bőrének felhasználását jelentették. A báránybőr, melynek továbbfejlesztett változata máig kapható gumiként, egyike volt az első anyagoknak, használatának azonban vannak hátulütői.

Egyrészt kellemetlen szaga van az anyagnak, továbbá csak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, a vírusokkal szemben azonban nem, s arról sem feledkezhetünk meg, hogy a báránybőrből készült óvszer ára messze lekörözi a hagyományos latexet.

Poliizoprén óvszer

Ez a szintetikusan előállított anyag hasonlóan jól nyúlik, mint a latex. A poliizoprén gumik kevésbé vékonyak, viszont kisebb a szakadás, repedés lehetősége használat közben. Mérvadó lehet az előbbihez képest, hogy a báránybőrhöz viszonyítva jelentősen kedvezőbb áron szerezhető be.

A választás lehetősége tehát a miénk. Igényeinktől függően találhatunk olyan terméket az óvszer piacon, mely megfelelően képes pótolni a latex gumikat. A legfontosabb azonban, amiről sosem szabad elfeledkezni, hogy a védekezés bármelyik fajtája hasznosabb a védelemmentes szexnél!

Forrás: https://napidoktor.hu/index