Jöhet az első közös nyári kaland!

Egy friss kapcsolatban egyszer csak eljön az idő, amikor egyértelművé válik, hogy a pár együtt szeretne nyaralni is menni.

Komoly döntés, hiszen tudjuk, sok minden éppen a közös nyaralások alkalmával szokott kiderülni. Miben vagyunk hasonlóak, tudunk-e együtt kikapcsolódni? Mindenki várja a nyaralást, a pihenést, mégis sok újdonsült párban ambivalens érzéseket kelthet az a tudat, hogy eljött a várva-várt nyaralás, és az örömön túl kicsit félve néznek elébe a közösen eltöltött 1-2 hétnek. Néha nehéz áthangolódni a munkás hétköznapok után a békés semmittevésre, és máról-holnapra pihenésre kapcsolni.

Egy közösen eltöltött nyaralás során sok öröm, de sok feszültség is adódhat. Különösen akkor, ha a pár tagjai amúgy eddig kevés időt töltöttek együtt a hétköznapokban: még nem ismerik eléggé egymást, csak esténként vagy hétvégenként találkoztak.

Már az úti cél megtervezése is összehangolódást kíván. Hová menjünk, mit nézzünk meg, inkább aktív pihenést válasszunk, vagy csak pihenjünk egy szállodában? A másik lényeges kérdés az időtartam: van, akinek egy nyaralás minimum két hetet jelent, és olyanok is akadnak, akik 4-5 nappal megelégszenek. Kompromisszumok sorozata előzi meg tehát a nyaralást, még akkor is, ha a pár egyébként nagyon szereti egymást

Akkor „működik” jól a kapcsolat, ha mindezeket a kompromisszumokat a felek rugalmasan, egymáshoz alkalmazkodva képesek meghozni, anélkül, hogy bármiből igazi vita lenne. A megbeszélés nem azonos persze a vitával, és természetes, hogy nem mindig ugyanazt és ugyanúgy szeretnénk, mint a másik. Ezt érdemes mindig fejben tartani.

Egy hosszabb nyaralás alkalmával rengeteg olyan tulajdonság „kiderülhet” egymásról, amelyeket féléves együtt járás során sem vettünk észre. Éppen ezért éljünk a lehetőséggel: vállaljunk be egy hosszabb nyaralást, hogy kiderülhessen, működik-e a kapcsolatunk, valóban összeillő pár vagyunk-e.

Vakáció alatt a pár együtt kel, aztán együtt tervezik meg az egész napot, hová menjenek, mit érdemes megnézni, vásároljanak, vagy inkább túrázzanak stb.. Ebből aztán sok probléma is adódhat. Mindenki szeretné a saját vágyait, igényeit kielégíteni, ami nem feltétlen azonos a másikéval.

Ha jó a kompromisszumkészsége a feleknek, megbeszélhetik a programot: ma én megyek veled például egy túrára, holnap pedig te kísérsz el engem vásárolni a bazárba.

shutterstock_105198278

Mindenképpen valamilyen mértékű lemondásra kényszerülünk tehát, ha együtt nyaralunk, főleg, ha nem azonos a pihenésről, kikapcsolódásról alkotott véleményünk. Sok pártól hallani egy hosszabb nyaralás után, hogy szinte korlátozva érezték magukat, túl sokat voltak együtt, elfáradtak a folyamatos alkalmazkodásban, és mikor hazatérnek, jól esett végre egy kis magány mindenkinek.

Érdemes a közös nyaralások során is egy kis szabadidőt adni önmagunknak és a másiknak is.

Tervezzünk kicsit előre!

Beszéljük meg, hogy lesznek olyan programok, amiknél nem bánjuk, hogy a másik nem kísér el, hiszen addig is lehet kicsit egyedül, vagy tehet azt, ami minket nem vonz annyira. Napi 1-2 külön töltött óra után nagyobb öröm újra találkozni, és beszámolni az élményeinkről.

Ha mindezeket előre megbeszéljük, elejét vehetjük a túlzott és megterhelő alkalmazkodásnak és esetleg a sértődéseknek, vitáknak is. Nagyon jó együtt lenni, de néha kell egy kis magány, hogy újra vágyakozhassunk a másik társaságára, az örömteli együttlétekre.

Ne várjunk túl sokat a párunktól. Ő is csak kikapcsolódásra vágyik, hogy jól érezze magát és feltöltődjön. Ha túlzott elvárásokkal indulunk neki a közös nyaralásnak, előfordulhat, hogy a párunk nagyon meg akar felelni, de ezt a megfelelést hosszú távon nem biztos, hogy bírni fogja. Ennek csalódás lehet a vége mindkét oldalon.

 

Forrás: