Honnan tudja a nő, hogy nemi beteg?

A nemi betegségek éppúgy érinthetik a nőket, mint a férfiakat. Melyek a szexuális úton terjedő betegségek tünetei a hölgyeknél?

A szexuális úton terjedő betegségek, ahogy nevük is mondja, nemi érintkezés útján terjednek, egyik emberről a másikra. Leginkább a szexuálisan aktív partnerek között fordulnak elő, de kivétel nélkül minden osztályban, szegényektől kezdve a gazdagokig. Szerte a világon 200-400 millió embert érint évente nemi betegség, mely sok esetben gyógyíthatatlan, és sajnos az érintett korosztály gyakran 15-24 év közötti.

Számos szexuális úton terjedő fertőzés kapható el a szex során – nevezetesen a HIV, a chlamydia, gonorrhea, szifilisz, gentiális herpesz, HPV (humán papilloma vírus), Hepatitis B, trichomoniasis és bakteriális vaginosis. A nemi úton terjedő betegségeknek súlyos hatásaik lehetnek a nőknél, ha nem kezelik őket. Ezért a szűrés nagyon fontos a szexuális életet élők körében.

Milyen tünetei vannak a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségeknek a nőknél?

AIDS

Az AIDS-et (Acquired Immune Deficiency Syndrome – szerzett immun hiányos tünetegyüttes) a humán immundeficiencia vírus (HIV) okozza. A vírus legyengíti az immunrendszert, ezzel fogékonyabbá teszi mindenféle betegségre, fertőzésre. Nem biztonságos szexuális érintkezés, de közös tűk használata útján is terjed. A fertőzött személy nem mutat először különösebb tünetet, de 2-4 héten belül betegnek kezdi érezni magát. Láz, fejfájás, hasmenés, hányás, izom és ízületi fájdalom, torokfájás, fájdalmas nyirokcsomók tapasztalhatók. Súlyos következménye a testsúly csökkenése, szokatlan fertőzések, a rák különböző fajtáinak jelentkezése, demencia és halál. Mindegy, hogy milyen tünetben nyilvánul meg, az alapbetegség az AIDS.

nogyogyasz

Tanácsok HIV esetén: a  biztonságos szex nagyon fontos. Ha betegnek érezzük magunkat, menjünk orvoshoz és teszteltessük magunkat még a kór korai szakaszában. Kerüljük az intravénás drogokat. Ha tűt használunk, az steril legyen. A HIV-tesztelt vért biztonságosan kell felhasználni. Fontos a fehérjében és rostban gazdag táplálkozás.

Trichomoniasis

A betegséget a Trichomonas vaginalis parazita okozza. Nőknél a fertőzés leggyakoribb helye a vagina, a férfiaknál a húgycső. A legtöbb nő, akinél jelentkezik, 16-35 év közötti. Szex útján terjed, de szeméremtest szeméremtesttel érintkezésével is. Férfiaknál ritka, hogy tünettel jár – nőknél azonban sárgás-zöld hüvelyi folyás tapasztalható, erős szaggal, közösülés során a nő kényelmetlenséget érezhet, viszket a comb belső fele, a hüvely és a szeméremtest. Ritka esetben alhasi fájdalom nőknél is előfordulhat. A betegség terhes nőknél koraszülést eredményezhet, vagy a baba alacsony születési súlyát okozhatja.

Tanácsok Trichomonas esetén: tartózkodjunk a szextől. Étrendünk tartalmazzon rendszeresen fokhagymát. Nagyon hasznos az ecetes fürdő. Gyógyteák, máriatövis, aranygyökér, echinacea, teafaolaj és probiotikus ételek fogyasztása ajánlott.

Lágyfekély

A kórt a Haemophilus ducrey coccobacillus okozza. Nőknél fájdalmas sebek jelentkeznek a nemi szerveken. A betegség csak közösülés útján terjed. Nagyon ritka, de e kór esetén fennáll a HIV-fertőzés kockázata is. A fejlődő országokban sokkal gyakoribb, és a szex-turizmussal függ össze. A nemi szerveken kialakuló kis dudorokat a beteg már 2 napon belül észleli, és megjelenésük után akár egy napon belül fekéllyé alakulnak. A dudorok puhák és fájdalmasak, határuk éles, szélük sárgás-szürkés. Nőknél általában a vagina külső részén jelentkeznek, illetve a szeméremajkakon. Sok esetben maguktól gyógyulnak, de olykor több hónapig is eltarthatnak, gyakori fájdalmat és szivárgást okozva.

Tanácsok lágyfekélyre: az ezüst kolloid használata csökkenti a fájdalmat. Igyunk sok vizet. Vegyünk  teafaolajas fürdőt. Hasznos lehet az aranypecsétfű is. Vegyünk hüvelyfürdőt higított teafaolajjal. Kerüljük a szénsavas italokat, a citromsavas leveket, a tejtermékeket.

Gonorrhea

A betegséget a Neisseria gonorrhoeae baktérium okozza. A fertőzés erőteljesen a torok, a szem és a végbél környékén jelentkezik. A gonorrheával fertőzött nők közül sokan chlamydiától is szenvednek. A szexuális úton terjedő fertőzés korai szakaszában nincsenek tünetek. Ha jelentkeznek, vizelés közben égő érzés tapasztalható, gyakori vizelés, sárgás hüvelyi folyás, a nemi szervek duzzanata észlelhető. Ha a fertőzést nem kezelik, súlyos kismedencei fertőzéshez vezethet, begyulladhat a petefészek és a petevezető is.

intim

Tanácsok gonorrhea esetén: előnyös a Sida Cardiofolia. A fokhagyma, C-vitamin, cink, K-vitamin fogyasztása; a partnerek cserélgetése nem ajánlott! Tartsunk fenn fokozott szexuálhigiéniát; gyakran mossuk intim területeinket. A fertőzés csökkenésére használjunk ezüst kolloidot.

Chlamydia

Patogén intracelluláris paraziták okozzák a kórt, más néven a Chlamydia trachomatis. Világszerte egyik fő okozója a fertőző vakságnak. Hasonló a gonorrheához, fertőző természetét és tüneteit illetően. A baktérium a méhnyakban és a húgycsőben található, de a torokban és a végbélben is felbukkanhat. A fertőzött nők többségénél nem okoz tüneteket, de a leggyakoribb a méhnyak fertőzése. A chlamydiával fertőzött nő hüvelyi folyást vagy hasi fájdalmat tapasztalhat. A betegség szintén koraszüléshez vezethet terhes nőknél, a fertőzött szülőcsatorna pedig szemkárosodást, tüdőgyulladást idézhet elő a csecsemőnél.

Tanácsok chlamydia esetén: aranygyökér, echinacea, fokhagyma, kurkuma használata ajánlott. Az amerikai törpepáma gyümölcse a húgyúti problémákat enyhíti. Fontos tudni, hogy a fogamzásgátlók szedése növeli a kór rizikóját. Az olíva gyógynövény segít a baktériumok elleni küzdelemben. Ajánlott még a vad oregánó fogyasztása, és az is, hogy ne szeretkezzünk túl gyakran.

Szifilisz

A szifiliszt a Treponema pallidum baktérium okozza. Szexuális érintkezés útján terjed, néhány esetben anyáról gyermekre (veleszületett szifilisz). A nedves, nyálka borította szájon és a nemi szerven keresztül adható át. A kórnak három szakasza van:

-Fekély képződés: a seb is képes megfertőzni egy másik személyt, ha az kapcsolatba kerül vele. Ha például a fekély jelen van a szájban, csókolózással is elkapható.

-Másodlagos szifilisz: ebben a szakaszban a kór más szerveket is érinthet. Bőrkiütéseket szintén okoz, torokfájás, fehér foltok jelentkezhetnek az orron, a szájban és a hüvelyben, láz, hajhullás, fejfájás tapasztalható.

intim

-Látens szakasz: ebben a szakaszban a fekélyek nem fertőzőek, de szívproblémákat okoznak a betegnek, nagy csomók fejlődnek ki rajta, látásromlást tapasztalhat, gyengeség, süketség is jelentkezhet.

Tanácsok szifilisz esetén: érdemes a betegség idején tartózkodni a szextől, vagy nagyon biztonságos szexuális életet élni. A személyes használati cikkeket ne osszuk meg mással. Vegyünk iszapfürdőt. Ajánlott a fokhagyma fogyasztása, B-vitamin komplex, cink szedése. A moszat és a suma növény is hatékony. Próbáljuk ki az akupunktúrát, akupresszúrát, amelyek erősítik az immunrendszert.

HPV és genitális szemölcsök

Ennél a betegségtípusnál a humán papilloma vírus a felhámot, valamint a nemi szervek nyálkahártyáját fertőzi meg. Csaknem 130 fajtája van. Nőknél a méhnyak, a szeméremtest, a hüvely, a végbél rákját okozhatja. A fertőzés nem gyógyítható teljesen – a fertőzött emberek többsége nem tapasztal tüneteket, de a vírus ettől még jelen van. Csak orvos diagnosztizálhatja, külső jele egyedül a nemi szervek szemölcseinek jelentkezése – amelyek kicsi, hússzínű, kiemelkedő dudorok.

Tanácsok genitális szemölcsökre: fogyasszunk aloe vera italt, ananászt, papayát, banánhéjat, fügét. A papain a bőrre jótékony hatással van. A selyemkóró is hasznos gyógyír. Együnk több spárgát, citrusfélét, tojást, hagymát. A zöld tea (heti 4 csésze) és a fokhagyma is segít.

Ectoparazitikus fertőzés

Élősködő rovarok, így tetű, bőratka okozhatja például a betegséget. A bőrt, a hajat érinti, viszketést okoz. Két alapvető típusa van. A tetvességet a ráktetű okozza, a szeméremtesten és egyéb olyan részeken tapasztalható, ami szőrrel fedett. A páciens viszketést tapasztal, annak okozói már szabad szemmel is láthatóak. A másik a rüh: a fertőzés ezen változatát atka okozza, nem látható szabad szemmel. A paraziták a fertőzés után több héttel is viszketést produkálnak, a kézen, törzsön, fenéken,  lábon kis dudorok keletkeznek. A viszketés éjszaka rosszabbodik.

Tanácsok ectoparazitikus fertőzés esetén: a problémát paraziták okozzák; érdemes tartózkodni a szorosi fizikai kontaktustól és a szextől. Használjunk tetű elleni sampont. Ágyneműnket, ruháinkat gyakran mossuk ki forró vízzel. A fokhagymaolaj és a teafaolaj alkalmazása bőrünkön szintén hasznos.

Genitális herpesz (nemi szervek herpesze)

A kórt a Herpes simplex vírus okozza. A nemi szervek nyálka borította felületével áll kapcsolatban – a nemi szervek bőre, a hüvely, a száj belső, nyálkás felülete is teret ad a vírusnak. Apró, nem látható réseken (pl. horzsolásokon, pici vágásokon) át is bejut a szervezetbe, majd megtelepszik. A fertőzött emberek 3-7 nap után tapasztalnak elváltozásokat, melyeket viszketés kísér. Bizsergés, bőrpír jelentkezik, a bőr begyullad, buborékfólia keletkezik, a hólyagok fájdalmasak. Mivel kifakadhatnak, a szexuális tevékenység során átadható a fertőzés a partnernek.

Tanácsok genitális herpesz esetén: az ezüst kolloid alkalmazása előnyös. Fogyasszunk C-vitamint, cinket, kakukkfűt, édesgyökeret, cayenne-t. Az aloe vera, manuka méz, fekete tea, a szódabikarbóna szintén hasznos. Kerüljük a hólyagok tapogatását és tartsuk fenn a megfelelő higiéniát.

Fontos tudni, hogy az ajánlott házi praktikák nem jelentenek gyógyítást, csak a tünetek enyhítésére szolgálnak, orvoshoz mindenképp el kell menni, hogy megfelelő kezelést kapjunk. A megelőzés mindenképp nagyon fontos. Használjunk szex közben gumióvszert, és teszteltessük magunkat nemi betegségek ellen. Ha korai szakaszban fedezzük fel őket, sokkal könnyebben kezelhetők és a halálozási arány is csökkenthető.

Ezek a leggyakoribb nemi betegségek

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.