Három férfi jut egy nőre

Hiányoznak a nők az egyetemisták online párkeresőjén, pár hónap alatt ugyanis megháromszorozódott az ismerkedni vágyó férfiak száma.

A szakemberek szerint ennek egyik oka lehet, hogy a fiatal férfiaknak biztonságot jelent az online tér, a párkeresésnek ez egy könnyebb, kevésbé kockázatos és kényelmes módja számukra, itt kevesebb kudarc éri őket, mint a valódi találkozások alkalmával. A fiatalkori tapasztalatok jelentősen meghatározzák a párkapcsolatok későbbi alakulását is. A társkereső oldal pszichológusai ezért egy speciális, hatszáz résztvevőn már sikeresen alkalmazott módszerrel is segítik, hogy az összeillő fiatalok a valóságban is egymásra találjanak.

Társkeresés: sok férfi, kevés nő

Kedvükre válogathatnak több száz párkapcsolatra vágyó férfi között a nők az egyetemisták társkeresőjén. Háromszor több férfi várja ugyanis, hogy rátaláljon itt az igazira, mint ahány nő. Nem meglepő, ha az oldalra frissen érkező hölgyek elkényeztetve érzik magukat a hozzájuk érkező számtalan megkereséstől, üzenettől, kérdéstől.

A társkereső indítását megelőzően 600 érdeklődőnek tartott speciális párkereső tréninget egy pszichológusokból álló csapat, majd a tapasztalatokra építve hozták létre a 18-29 éveseknek szóló oldalt, hogy így is segítsék a fiatalok sikeres pártalálását. Arra azonban nem számítottak, hogy ennyire túlsúlyban lesznek a férfiak.

A férfiak talán bátortalanabbak az ismerkedés során, mint a hasonló korú nőtársaik, s ezért használhatják többen a párkeresés online módját. A férfiak ebben a korban még nem annyira kezdeményezőek, nehezebben nyílnak meg, és nem is adják ki magukat úgy, mint a lányok. Sokan félnek a kudarctól és a visszautasítástól. Fontos szem előtt tartani, hogy ez egy meghatározó időszak a társkeresés szempontjából, és jelentősen befolyásolja a későbbi párkapcsolatok sikerességét is” – véli Csányi Zsuzsanna pszichológus.

Fotó: 123rf.com

A férfiak azért is használhatják szívesebben az online társkeresést, mert itt biztosak lehetnek abban, hogy olyan lányokkal találkoznak, akik partnert keresnek, akiknek biztosan nincs barátjuk. Ez egy könnyebb út, kevésbé kockázatos és még kényelmes is, hiszen ki se kell mozdulni hozzá. A pártaláláshoz ugyan hozzájárul, hogy minél több nő és férfi közül lehessen kiválasztani a megfelelő párt, de a siker nem elsősorban ezen múlik.

A sikerhez vezető út adott, mégsem élnek vele

A szakértők szerint a társtalálás valódi sikere a hasonló értékrenden múlik. Azon, hogy egy pár hasonlóan gondolkodjon alapvető kérdésekről, hogy mi az igazán fontos számukra az életben. Az egyetemisták társkeresőjén éppen ezért nem csak a szokásos adatokra kérdeznek rá regisztrációkor, hanem az érdeklődési körre, kulturális ízlésre, hobbira, különböző szokásokra is. Így növelhetik az esélyét annak, hogy a párok a hasonló értékrend alapján egymásra találjanak. A tapasztalat viszont az, hogy éppen ezekre a kérdésekre nem érkeznek válaszok. A fiatalok nem szívesen mutatják meg magukat és sokan még képet sem osztanak meg, pedig éppen így kelthetik fel egy potenciális partner érdeklődését.  Azok, akik időt szánnak ezekre a kérdésekre, akik minél többet el akarnak és el is mernek árulni magukról, több megkeresést kapnak.

Egy fiatalok körében végzett korábbi kutatás szerint a 15-29 éves korosztály 24%-ának még semmilyen párkapcsolata nem volt, ez nagyon nagy arány. Pszichológusként, egyetemi oktatókként pontosan érzékeljük a fiatalok problémáit. Kidolgoztunk egy speciális módszert, ami hatásosan tudja támogatni, hogy a valóban összeillő fiatalok egymásra találjanak”  – hangsúlyozza Csányi Zsuzsanna pszichológus. Az igazi megmérettetés azonban, amikor az egymással szimpatizáló felek az online térből kilépve személyesen is találkoznak.

Fotó: 123rf.com

Nemvak Randi: cybertérből a valóságba

A társkeresésben a következő lépés az első személyes találkozás, az első randi. A találkozón szerzett benyomások és megérzések döntik el, hogy van-e esélye a kapcsolatnak. A több száz párkeresőn már sikerrel alkalmazott újszerű módszertan az egyéni erősségekre és egymás elfogadására épít. A Nemvak Randi csoportos program természetesen és játékos formában támogatja az ismerkedést. Segít eldönteni, hogy hosszú távon van-e esélye a kapcsolatnak, de emellett komoly önismereti hozadéka is van. A résztvevők felfedezhetik az erősségeiket, átgondolhatják saját értékeiket, visszajelzéseket kapnak arról, hogyan látják őket mások, mennyire vannak összhangban a saját elvárásaik a lehetőségeikkel. Segít a módszer abban is, hogy reális én-képpel folytathassák a társkeresést, és a jövőben ne kudarcként tekintsenek a kezdeti párkereséssel járó nehézségeikre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. göre gábor

    önismeret hiányában, megalapozatlan igények, vágyak, elvárások. Amit mutatnak, ígérnek. Aztán a leleplező találkozás, szembesülnek az önreklám súlyos karambolja a valósággal! Lehet e hazugságok ingoványára házasságot építeni? Inkább, új gyors válást előkészíteni? nem becsülik egymást, nem tűrnek. Odébb rúgják, mint levetett cipőt, válási árva gyerekek serege, könnyelmű marhaságuk eredménye!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.