Bőrbetegség a szextől: molloscum contagiosum

A molloscum contagiosum a bőr egy viszonylag gyakori fertőzése, mely leggyakrabban a gyermekeket érinti. Felnőttek esetében a nemi szerveket is érintő szexuális úton terjedő fertőző betegség.

Kemény dudorokat (papulák) okoz, melyek általában fájdalommentesek, és kezelés nélkül egy éven belül eltűnnek. Amennyiben a papulák megkarcolódnak, vagy jobban sérülnek, a fertőzés átterjedhet a bőr környező felületére. Noha a gyermekeknél gyakoribb, a molloscum contagiosum a felnőtteket is megfertőzheti. Felnőttek esetében a molloscum contagiosum a nemi szerveket is érintő szexuális úton terjedő fertőző betegség. A betegség a legyengült immunrendszerű felnőtteknél is jelentkezhet.

A molloscum contagiosum közvetlenül a személyes kapcsolatok és a fertőzött tárgyakkal való érintkezés révén terjed. Mivel könnyen terjed, különösen felnőttek esetén az orvos általában kezelést javasol nemi betegséggel.

shutterstock_43355053

Tünetek

A molloscum contagiosum kiemelkedő, kerek, testszínű dudorokat, papulákat eredményez a bőrön, melyek:

-kicsik, jellemzően 2-5 mm átmérőjűek
-általában egy kicsiny bemélyedés vagy pont van a csúcsukon
-vörös és gyulladt lehet
-könnyen eltávolítható dörzsöléssel vagy karcolással, mely hatására a vírus a környező bőrfelületre terjed át.

Gyermekek esetében a fertőzés általában az arcon, nyakon, hónaljban, karokon és kezen jelentkezik. Felnőtteknél a molloscum contagiosum nemi úton terjedő fertőzés is lehet, s leginkább a nemi szerveken, alhason, belső combon vagy fenéken jelentkezik.

A betegség nem vezet súlyos betegséghez, és nem hozható összefüggésbe a humán papillomavírus (HPV) által okozott genitális szemölcsökkel. Ugyanakkor a genitális molloscum contagiosum további nemi úton terjedő betegség (STD) vizsgálatot igényel.

Ez a vírus gyorsan terjed

-közvetlen bőr-bőr kapcsolattal
-szennyezett tárgyakkal, játékokkal, csaptelepekkel, ajtókilincsekkel való érintkezés során
-fertőzött partnerrel történő szexuális viszony útján
-A papulák dörzsölésével, vagy borotválkozás révén is a környező bőrfelületre terjedhetnek.

szex

Szövődmények

A papulák és a körülöttük lévő bőr vörös és gyulladt lehet, mely állapot molloscum dermatitis néven is ismert. Ez a fertőzésre adott immunválasz. Néha a fertőzés helye viszkethet, ám vakarás hatására felülfertőződhet. Ha az elváltozások a szemhéjon jelentkeznek, az könnyen kötőhártya-gyulladást okozhat. A fertőzéssel legjobb mihamarabb bőrgyógyászhoz fordulni.

Vizsgálatok és diagnózis

A molloscum contagiosum könnyen diagnosztizálható az érintett bőrfelület fényes vagy hússzínű dudorairól. A fertőzés a test bármely pontján előfordulhat a tenyér és a talp kivételével. Gyermekeknél leginkább az arcon, testen, karokon, lábakon jelentkezik, míg felnőtteknél a nemi szervek környékén is megjelenik.  Ebben az esetben STD-ként (nemi úton terjedő betegségként) kezelendő.

Kezelés

Az egészséges immunrendszerrel rendelkezők esetén a fertőzés kezelés nélkül 6-12 hónap alatt eltűnik, míg néha évekbe telik a tünetmentesség elérése. Mivel a vírus könnyen terjed, az orvos általában kezelést javasol, mely lehet:

-kaparás, küret
-fagyasztás
-lézerterápia

orvos3

Mivel ezek a kezelések fájdalmasak lehetnek, helyi érzéstelenítésben végzik őket. A papulák eltávolítására szemölcsök, aknék és pikkelysömör eltávolítására használt lokális gyógyszerek is hatásosak lehetnek, s néha ezek kombinációját használják.

Kezeléshez kapcsolódó dermatitis

Noha általában a molloscum contagiosum nem okoz viszketést, egyeseknél dermatitis vagy ekcéma alakulhat ki a papulák körül. Ezt általában 1 százalékos hidrokortizol krémmel vagy vényköteles lokális szteroidokkal kezelik. Ezeket a gyógyszereket azonban csakis a dermatitis területén szabad alkalmazni, és soha nem a papulákon.

A vírus terjedését segít megelőzni

-a rendszeres kézmosás
-ha a papulákat nem vakarjuk, dörzsöljük, borotváljuk
-ha nem hagyjuk, hogy mások használják a személyes dolgainkat, mint törülköző, fogkefe, ruházat
-ha nem kerülünk szexuális kapcsolatba addig, amíg a papulák teljesen el nem múltak
-ha befedjük a papulákat, ha fennáll a  lehetősége, hogy azokkal más is érintkezhet.

Óvintézkedések a fürdőhelyeken

Nem teljesen egyértelmű, vajon a molloscum contagiosum vírus terjed-e a klórozott vízben. Szakértők szerint sokkal valószínűbb, hogy az úszók a közös törülköző használattal, vagy közvetlen bőrérintkezéssel adják át egymásnak a fertőzést. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy aki fertőzött, vízálló sebtapasszal takarja le a papulákat, ne használjon közös törülközőt, vízi játékot, vagy egyéb személyes tárgyat. Emellett kerülje az olyan sportokat, ahol fennáll a közvetlen testi kontaktus esélye (pl. birkózás), hogy megelőzze a vírus továbbterjedését.

Forrás: