A vazektómia hátulütői

Egy nyisszantás, és ami utána jön. A fogamzásgátlás biztos módja a vazektómia, de számolni kell a beavatkozás után jelentkező szövődményekkel!

A fogamzásgátlás számtalan lehetősége közül az egyik legbiztosabb megoldás a férfiak ondóvezetékének elkötése, vagyis a vazektómia. A beavatkozáson gondolkodva azonban érdemes végigvenni, milyen szövődmények és mellékhatások jelentkezhetnek a későbbiek folyamán! Ugyan a visszafordíthatatlan sebészeti beavatkozás mindössze fél órát vesz igénybe, viszont fájdalom, gyulladás és a nemi étvágy csökkenése is jelentkezhet a vazektómiát követően.

Kényes kérdés, érzékeny terület

A műtét utáni néhány napban, a szokottnál is érzékenyebbé válik az érintett terület. A kényelmetlen érzés mellé fájdalom társulhat, de ezek normális esetben egy-két napon belül teljesen megszűnnek. Ha a fájó érzés hetekkel a beavatkozást követően is megmarad, mindenképpen vissza kell menni a sebészhez, hogy kiderüljön, mi a probléma forrása.

Gyulladás

A metszéssel együtt baktériumok juthatnak az ondóvezetékbe, majd onnan a herezacskóba, ami végül a terület duzzanatát, pirosodását idézi elő. Természetesen a fertőzés és a gyulladás kockázatát, a gondos műtéti előkészületekkel igyekeznek kizárni, így ez az esetek minimális százalékában fordul csak elő.

Csomósodás

Ha a műtét kivitelezése nem tökéletes, a spermák a herezacskóból kijutva a környező szövetekben összegyűlhetnek, ahol csomókká alakulnak. A veszélyes elváltozás gyógyszerek segítségével rendbe tehető, azonban komolyabb esetben a csomókat sebészeti úton kell eltávolítani.

Teltségérzet

Többen tapasztalnak teltségérzetet a műtét után a heréknél, melynek oka, hogy a spermák nem távoznak a zacskóból. Ez az érzés azonban néhány hét alatt megszűnik. Ha mégsem, érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgálást kérni!

Csökkenő nemi vágy

A szexuális éhség csökkenését a vazektómia nem idézheti elő, legalábbis nem közvetlenül. A szakértők szerint ilyen esetekben lelki okokra vezethető vissza a vágyak mérséklődése, amely szintén kezelhető szakértő segítségével. Ennek ellenére, tekintettel a műtét visszafordíthatatlan jellegére, nem ajánlott hirtelen döntés hozni a vazektómiával kapcsolatban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.