A szexuális bűnőzök nyelve…

Úgy tűnik, nincs is olyan nagy különbség a szexuális bűncselekményekért elítélt férfiak és a férfimagazinok nyelvezete között – derült ki a Middlesex Egyetem és a Surrey Egyetem kutatásából.

A férfimagazinokat egyre több támadás éri, amelynek következtében Nagy Britanniában például idén februártól a benzinkutakon a gyermekek védelmében már csak a felső polcokra helyezhetik el azokat. A kicsiken kívül azonban a fiatal férfiak és nők fejlődése tekintetében is sokat vitatkoznak a pszichológusok.

Hogy felmérjék, valójában mennyire károsak ezek a magazinok, a pszichológusok egy különös kutatásba kezdtek. 18 és 46 év közötti férfiakat kértek fel, hogy döntsék el, az előadott szövegrészletek vajon szexuális bűnözőktől származnak-e, vagy egy férfimagazin oldalairól. Érdekes módon a résztvevők többnyire arra tippeltek, hogy az elhangzottak a bűnözőktől, nem pedig a magazinokból származhatnak.

A kutatók egy hasonló kísérlet során 18 és 30 éves nők és férfiak csoportjától azt is megkérdezte, hogy a hallottakat mennyire érezték derogálónak. A résztvevők itt is hasonló eredményeket produkáltak, és csak kicsit érezték lekicsinylőbbnek a bűnözőktől származó szöveget a magazinokénál.

“Alapvetően aggasztó, hogy ezek a magazinok normalizálják a nők szexuális tárgyként való kezelését” – mondta Dr. Peter Hegarty, a Surrey Egyetem Pszichológiai Tanszékéről. “Nem prűd az, aki úgy gondolja, hogy a fiatal férfiaknak nem kellene szexuális tartalmakhoz hozzáférnie a médiából. A tinédzsereknek az ilyen magazinok helyett hiteles szexuális nevelésre lenne szüksége.”

Más szakértők szerint – miközben ők is felemelték hangjukat az ilyen magazinok ellen – itt az ideje a cselekvésnek, és tenni kellene a nőkkel szembeni diszkrimináció és az őket érő erőszak ellen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index